koleda

koleda

сряда, 27 ноември 2013 г.

Спецатино от свинско месо и чушки




           Ммм, най си обичам, а със сигурност и не само аз, тези гозби - лесни, бързи/ тази ще ви отнеме точно един час и някакви си още 10 -15 минути-;)/,  съдържателни и вкусни, логично - консумиращи се с червено вино и нездравословно - на вечеря...-;)

           Необходими са:


  • 800 гр. свинско месо на хапки
  • 5 големи чушки
  • 250 гр. консерва белени домати
  • половин чаша бяло вино
  • 1 глава лук
  • 1 - 2 малки скилидки чесън
  • магданоз
  • розмарин
  • сол
  • зехтин

           Приготвя се така: 


           Нарязаното на хапки месо се задушава под капак със зехтин, смилидките чесън , розмарина и малко сол. Угасява се с виното, след което се добавят нарязаните чушки и домати.

           Обърква се, посолява се отново, налива се водичка, колкото да покрие и се довира на умерено слаб огън под капак.


Готово се поръсва обилно с пресен магданоз и както вече стана ясно се консумира най - често вечер  с червено вино-;).

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Тиквени кюфтенца с изненада





                В сезона на тиквите, ако вече сте опитали всичко любимо с тях, пробвайте за разнообразие и тази по - малко популярна рецепта, видяна преди година /дали в кулинарно телевизионно предаване или в уеб - това не си спомням вече/ . Правя ги често, защото вкъщи ги харесват, т.е. две са точно ястията с тиква, към които домашните посягат - ниоки и тези кюфтенца-;).

                Необходими продукти:

  • 800 гр. тиква / грамажа на обелената сурова/
  • 80 гр. настърган пармезан
  • 90 гр. хлебни трохи / смлян сух хляб/ и още за овалване
  • 60 гр. мек кашкавал
  • 1 яйце
  • сол на вкус

                Начин на приготвяне: 

                Тиквата се почиства, нарязва на парчета, обелва се и се запича в тава, покрита с хартия за печене.Намачква се добре и в купа се смесва с пармезана, смления хляб, яйцето и солта.


             Омесва се. От получената смес се взима по - малко с ръка или с лъжица.  Притиска се леко с пръсти и в средата се слага по парченце кашкавал. Оформя се на топче, което се овалва в смлян сух хляб.


            Готовите кюфтенца се охлаждат в хладилник.


           Пържат се в добре загрято олио и веднъж готови се вадят върху кухненска хартия да се отцедят добре от мазнината. 
                
               

събота, 23 ноември 2013 г.

Пилешка яхния




              Тази вкусна и лесна доматено  - пилешка гозба ще ви отнеме точно 40 минути-;)). Уверете се, че разполагате с :

  • 1- 1,100 гр. пилешко месо / на порций - при мен случая са горната част на бутчето/
  • 250 гр. домати от консерва 
  • 1 гл. лук
  • 3 - 4 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 1 чашка бяло вино
  • 1 чаша горещ бульон 
  • зехтин
  • розмарин, салвия, дафинов лист, лютив червен пипер, сол

                ... и запретнете червръсто ръкави: 

                Задушете за кратко / само до омекване/ моркова, лука и чесъна в зехтин. Добавете измитото, подсушено и осолено пиле, розмарина и салвията и пипера.

           Зяпържете равномерно под капак. Угасете с бялото вино. Прибавете доматите, дафиновият лист, сол и щипка захар и разбъркайте.


           Разредете  с бульона и сварете на слаб огън все под капак, докато изври и остане на мазнина /около 30 минути/.


петък, 22 ноември 2013 г.

Пикантен карфиол / ала арабиата/





           Доволна съм, чудесен се получи и ни се ослади...най - вече на мен -;)).  Май,май, най - любим ще ми стане така вече...Не че, не го одобрявам в останалите приготвяни стократно варианти / на пара, паниран, на кюфтенца, със сирена на фурна../  , но все ми убягваше нотката съдържание / пикантност и цвят/ ...-;). Заради децата обаче ми е дискретно лютичкото, а позволява да бъде и по - щедро - въпрос на вкус-;). И така:


  • 1 бр. карфиол
  • 250 гр. доматено пюре
  • пресен магданоз
  • 1 - 2 скилидки чесън 
  • щипка смлян на едро лютив червен пипер, а ако имате и цяла люта чушчица/още по - добре/-;)
  • пармезан за поръсване / пожелание/
  • зехтин 
  • сол


           Измийте карфиола и го бланширайте във вряща подсолена вода. В широк тиган загрейте олиото с лютивия червен пипер и скилидките чесън, след което добавете доматеното пюре , осолете и само след секунди добавете оцедения и начупен на розички карфиол и нарязания на дребно магданоз. Разбъркайте и оставете така  за няколко минути да се обедини и позгъсти . Когато изключите котлона или направо преди сервиране поръсете пожелание с пармезан         Консумирайте самостоятелно, като гарнитура или като сос за паста.

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Мека питка със сирене и масло




            Така да я обичам, че и на диета да съм, не се въздържам да не си чупна поне едно охлювче -;)). Голямата ми дъщеря и тя, заради любимата й комбинация сиренце - масълце, докато не я види свършила не мирясва-;).

            Необходими продукти:

  • 500 гр. бяло брашно 
  • 250 мл. топло прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 2 яйца + 1 жълтък за намазване
  • 50 мл. олио
  • 60 гр. меко масло / на стайна температура/ 
  • 200 гр. сирене
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица / равна/ сол
   
           Приготвям я така: 


           В топлото мляко разтварям маята и захарта и изчаквам за кратко да шупне. Добавям олиото,  яйцата, солта и брашното на части, обърквайки енергично с пръсти и накрая омесвайки до гладко и меко тесто. Покривам го и го оставям да си втасва. Когато се удвои / няма нужда от повече/ го разточвам на тънка кора, която намазвам с мекото масло и поръсвам с натрошено то сирене.






            Завивам на руло и режа на охлювчета, които редя в тавичка.





              Оставя да повтаса , след което мажа с размит жълтък и пека 180 гр. , като в края увеличавам 190 до готовност.



               С обновен лик, отново тя:




   

Паста "Mac & Cheese"





               Тази рецепта си отлежаваше, записана и неизпробвана наистина от доста време. Видях я в  един кулинарен форум и госпожата, която я беше споделила , спомена също, че рецептата има от своя приятелка калифорнийка, което ме кара да си мисля, че поне ще е близка до оригиналната такава-;). Така или иначе , как до сега не съм я изпробвала?! Невероятно вкусно ястие се получава наистина! А ето я и самата рецепта:


                Необходими продукти:


  • 300 гр. паста / най - подходяща тук е спираловидната/
  • 500 мл. прясно мляко
  • 50 гр. масло
  • 40 гр. брашно
  • 200 гр. бекон или шпек 
  • 200 гр. мек кашкавал
  • 150 гр. моцарела за пица
  • 150 гр. пармезан 
  • 60 гр. галета 

              Начин на приготвяне: 


             Пастата се слага да се свари в подсолена вода / трябва да е " ал денте" тук задължително, а и винаги е желателно да е/. Успоредно с това се приготвя крем бешамел. В тиган с незалепващо покритие или в подходяща тенджерка се слага да се стопи и загрее добре маслото. Отстранява се от огъня и се добавя брашното при непрекъснато разбъркване. Налива се млякото на части, разбърквайки. Връща се на котлона, посолява се и все при непрекъснато разбъркване се изчаква да се сгъсти, след което се сваля. Моцарелата, бекона и мекия кашкавал се нарязват на дребни къбчета и се прибавят към бешамела, все още топъл. Обърква се.



Пастата се оцежда добре и се прибавя и тя. Поръсва се с половината пармезан и всичко се разбърква  добре.


Изсипва се в подходяща тавичка, предварително намаслена и набрашнена с една част от галетата. Отгоре се поръсва с останалите хлебни троги и пармезан и се запича за около 15 - 20 минути.



             Така кремообразно - разтегливо - апетитно е , че в скоро време няма и да си помисля за лазаня или друг тип паста на фурна...
             Подарете си го поне веднъж и вие!-;)
             

сряда, 20 ноември 2013 г.

Маслен пай с яйчен крем и ябълки




            Най обичам къщата ми да ухае на бриош и МАСЛЕН ПАЙ! Нали знаете поговорката : " Едно си баба знае, ....". Много правя маслен пай, най - често него - сладък и солен, че е съдържателен...с МАСЛО. Обичам храната с масло, всичко с масло...В това, а и не само, съм неподправена родопчанка, както баба ми по бащина линия. Тя повече от мен, във всичко слагаше масло, само масло и почти не познаваше олиото-;). Едва в големите кризи на 90 - те установи с учудване , че понякога определена храната е приемливо вкусна и с олио-;). Толкова по темата за маслото, сега за пая-;). Непосредствено след сезона, в който се берат най - хубавите и вкусни ябълки / живея в долината на ябълката " Мелинда" /и по пазара ги има в изоблие, а и на прилична цена, този път го приготвих с тях и яйчен крем.


          Необходими продукти за тестото:

  • 350 гр. брашно
  • 150 гр. масло
  • 120 гр. захар
  • щипка сол
  • 1 яйце и един жълтък
  • 1 лъжичка баакпулвер 
  • пакетче ванилия

         Необходими продукти за крема :

  • 500 гр. прясно мляко
  • 100 гр. захар
  • 2 жълтъка
  • 50 гр. брашно
  • пакетче ванилия ванилия в случая, но най - често кората на пол. лимон
  • 2 големи сладки ябълки от сорт " Golden"

        Начин на приготвяне: 


       Продуктите за тестото се смесват в купа или върху подходящ плод и енергично се омесват на меко, достатъчно гладко тесто/ ако е нужно се добавя брашно/, което се овива в кухненски найлон и се прибира в хладилник да стегне / за около час/.


        Кремчето се приготвя като направо в тенджерката, в която ще се вари/ аз/ се разбиват добре жълтъците със захарта, после аромата и брашното и накрая на части прясното мляко, обърквайки хубаво до гладко. Слага се да заври при непрекъснато бъркане и когато се сгъсти, се отстранява от котлона. Оставя се да изстине добре.
        От охладеното тесто се заделя 2/3 и останалата голяма част се разточва внимателно на кора малко по - голяма от диаметъра на тавичката, в която ще се пече пая. Забележка: Аз си помагам с малко брашно и разточвам върху хартия за печене и с нейна помощ след това обръщам кората върху тавичката/ така не ми се разкъсва/. Надупчва се добре с вилица.





        Отгоре се разпределя равномерно крема и от заделеното тесто се оформя борд.



        Ябълкит се нарязват на тънки филийки и се редят върху крема. Поръсват се леко със захар.

         Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 35 - 40 минути.
         Като поизтине се поръсва пожелание с пудра захар.
       









        

вторник, 19 ноември 2013 г.

Студена паста с риба тон




            Прекрасно цветна и вкусна! Приготвена от:


  • 250 гр. паста пенне ригате , сварна "ал денте"
  • 1 голяма месеста червена чушка
  • 1 глава лук
  • връзка пресен магданоз
  • 160 гр. риба тон от консерва
  • сока на половин лимон
  • зехтин
  • сол

           Още топла пастата се смесва с останалите продукти и се овкусявава.

Салата с риба тон и авокадо



         
           Най са си вкусни импровизираните салатки, приготвени набързо с това, с което си се разполага на момента-;) Ето, моята вчерашна е точен пример за това-;):

  • 100 гр. салата валериана 
  • 2 моркова
  • 1 малки глави лук
  • 1 авокадо
  • 2 малки главички лук / scalogno/
  • 160 гр. риба тон от консерва
  • 50 гр. орехи
  • зехтин
  • сока на половин лимон

        Смесвате всичко и овкусявава със зехтина, лимоновия сок и щипка сол. Обърквате и си я хапвате с апетит-;). Даже не ви стига...-;)
         
        

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Мини калцоне




           Понякога разнообразявам с тях... Семпли, лесни и вкусни..., от тестото, с което си приготвям пицата и в случая, а и най - често с пълнеж от моцарела, доматено пюре и босилек;).

             Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно и още за доомесване 
  • 280 мл. топла вода
  • 12 гр. прясна мая
  • 4 лъжици зехтин
  • 1 равна лъжица захар
  • 2 равни лъжици сол
  • доматено пюре
  • моцарела за пица
  • босилек / при мен - нарязан на дребно, замразен/

             Начин на приготвяне: 

        
             Маята със захарта се разтварят в топлата водичка, добавят се зехтина и солта, след което и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва.

             Готовото втасало тесто се разделя на две питки и всяка една се разточва на дълга и тясна кора, близо до центъра на която се слага така на разстояние по лъжица от доматеното пюре, предварително нарязаната на кубчета моцарела и щипка босилек.



          Покрива се и се изрязва по този начин с помоща на обла формичка или чашка:



         Крайчетата се притискат с вилица.



          Готовите калцоне се редят в тавичка, покрита с хартия за печене и се намазват със зехтин.
                                       

       
             Пекат се на 200 градуса за 15 - 20 минути.






             
  

Милефолие с патладжан


        Идеята зя него във вариант само с прошуто и моцарела видях в кулинарното италианско предаване " La prova di cuoco" . Притурката с отиза си е моя, понеже в деня в който реших да го приготвя като предястие , на по - малката ми дъщеря много и се при яде любимия червен ориз / тя така нарича ориза с домати/ . Та се сетих за соса ала Норма с патладжан и домати , който успешно гарнира ориз и паста и ето го - от многолистно предястие се превърна в многолистно основно ястие-;)).
        За едно прилично / наяждащо/ количество на този вариант на милефолие, който се оказва изключително апетитен, са необходими:

  • 1 голям или 2 по - малки патладжана
  • 250 гр. ориз
  • 150 гр. варено прошуто
  • 100 гр. моцарела за пица
  • 1 чаша доматено пюре
  • 1 чаша вино
  • 1 малка глава лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • пармезан за поръсван
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин


          Начин на приготвяне: 

   
          Патладжанът се измива, нарязва, осолява и оставя да се отцеди. След което се измива, подсушава, намазва със зехтин и се грилова.
          В тенджерка се задушават лука и чесъна. Добавя се ориза, овкусявава се и се бланшира за кратко. Изсипва се доматеното пюре, запържва се за кратко и се угасява с виното. Добавя се водичка и се оставя да ври до готовност. Забележка: Когато обикновено приготвям ориз с домати / в случая не / , съвсем в края му добавям хубава бучка масло и веднага като го дръпна от котлона го поръсвам обилно с пармезан. Става изключително апетитен така! 
         В тава върху хартия за печене се редят патладжаните, ориза и прошуто то. Завършва се с патладжан , слага се по парче моцарела и се запича за много кратко. 


         Пожелание при сервиране се поръсва с пармезан. 

              

петък, 15 ноември 2013 г.

Шоколадова пита - бриош с яйчен крем






                  Ами, "разчупвам"...След вортичите с деликатно шоколадово присъствие, му дойде време и на това изключително меко шоколадово удоволствие-;). Децата най ги грабна кафявия нестандартен облик на бриоша, а съпръгът ми пък го определи на вкус изключително като мини шоколадовите кроасани - закуска на " Kinder" и да, наистина - точно този е вкусът-;).Като съдържание...въртя се в кръг - нищо ново и тук , само като допълнение малко какао в тестото-;). За пълнеж избрах обикновен яйчен крем с лимонов вкус-;) И така:
 
                 Необходимите продукти тук:
         
                 За тестото:
  • 500 гр. бяло брашно / по възможност на София Мел за козунаци/ 
  • 200 мл. топло  прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 2 яйца и 1 жълтък за намазване
  • 100 гр. захар, а ако обичате да ви е по- сладичко, добавете още
  • 100 гр. меко масло
  • 1 лъжица мед
  • пакетче ванилия
  • 70 гр. качествено горчиво какао 
                 За крема:
  • 500 гр. прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 100 гр. захар
  • 50 гр. брашно
  • кората на един лимон био
  • 20 гр. масло
  • пакетче ванилия
      
                Начин на приготвяне: 

                В топлото прясно мляко разтваряте маята с меда и изчаквате за кратко да шупне. После прибавяте последователно яйцата, захарта, аромата, маслото и брашното с какаото / предварително смесени/ на части, като първо бъркаме енергично с пръсти да стане гладко и постепено  омесваме меко и еластично тесто, което покривате и оставяте на топло да втасва, докато се удвои.



                Междувременно си приготвяте кремчето-;). Направо в тенджерката, в която ще го варите си разбивате първо жълтъците със захарта, после добавяте брашното, насъгъната кора на лимона и накрая постепенно млякото разбърквайки. Слагате на котлона при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти много добре.Отстранявате и още топъл го намазвате внимателно по повърхността с маслото/ така избягвате да ви се получи тази дебела, досадна кора отгоре
охлаждайки се/. Оставяте да се охлади напълно.
                Готовото втасало тесто премествате за кратко и оставяте да почине за около 5 минути, за да омекне отново. Разделяте го на топчета с еднакъв грамаж / 17/.


               Оставяте и тях за кратко да омекнат, след което ги притискате хубаво с длани да станат на кръгла коричка и на всяка слагате по лъжица от охладения вече крем.


              Затваряте по този начин:
                                 

            Редите ги в подходяща форма, предварително намаслена и набрашнена.

            Оставяте да втасва и си свършвате нещо друго междувременно-;).



            Мажете с размит жълтък и печете в началото на 170 гр. и след като се понадуе и образува лека коричка, доопичате на 180 гр. Изчаквате го да се поохлади и го започвате-;) Да ви е сладко, както ни беше и на нас!