koleda

koleda

петък, 31 януари 2014 г.

Боб яхния с бекон



         Необходими продукти:


  • 500 гр. зрял фасул
  • 200 гр. бекон, нарязан на дребно/ на кубчета/
  • 100 гр. доматено пюре
  • 1 голяма глава лук
  • 2 моркова
  • зехтин 
  • сол
  
         Начин на приготвяне: 

         Зрелият фасул се накисва във вода с лъжичка сода за една нощ. Измива се добре. 
         В тенджера се бланшират нарязаните на дребно лук и морков. Прибавя се и беконът да се позапържи леко също. Добавя се бобът, налива се вода хубаво да покрие, посолява се и се готви под капак, като от време на време се открехва леко, на умерен огън. Когато изври водата , се долива още и така, докато бобът омекне и се сгъсти. Прибавя се доматеното пюре  и се доготвя до пълно сгъстяване. 

четвъртък, 30 януари 2014 г.

Бон - бон с бял шоколад и маскарпоне





            Необходими продукти / около 35 бр./

  • 350 гр. бял шоколад
  • 200 гр. маскарпоне 
  • капки ром / есенция/ 
  • филирани бадеми, кокосови стърготини /за овалване/ 
             
            Начин на приготвяне:

            Шоколадът се разтопява на водна баня и в купа се смесва с маскарпонето и няколко капки ром. Обърква се хубаво с дървена лъжица до гладък крем. Прибира се в хладилник за около 2 часа, за да се стегне добре. После се взима по малко с помоща на лъжичка и с длани се оформят топчета колкото голям лешник. В случая са оваляни в кокосови стърготини и начупени на дребно филирани бадеми. Прибират се в хладилник да се охладят добре, а също се и съхраняват така. 

сряда, 29 януари 2014 г.

Крокети с риба тон



            Необходими продукти:

  • 240 гр. риба тон от консерва
  • 100 - 150 гр. смлян сух хляб или галета и още за панировката
  • меката част на една филийка сух хляб / накисната във вода или мляко/ 
  • 150 гр. настърган пармезан 
  • 1 яйце + 1 за панировката
  • 1 -2 скилидки чесън, нарязани на дребно 
  • настъргана лимонова кора
  • сол

           Начин на приготвяне : 

           Рибата се натрошава и в купа се смесва с останалите продукти. Омесва се . Оформят се топчета, които леко се притискат / сплескват/ и се потапят първо в разбито яйце и после в смлян сух хляб / галета/ . Пържат се в сгорещено олио и готови се вадят върху кухненска хартия , за да се отцедят от мазнината.
           

вторник, 28 януари 2014 г.

Охлювчета пица





        По идея на известния италиански майстор сладкар/ пекар/  Лука Монтерзино-;). / Аз пропускам пасираната моцарела в тестото, както и не съм така прецизна в оформянето като него-;)./


        Необходими продукти:
     
        За тестото:

  • 500 гр. бяло брашно 
  • 20 гр. прясна мая
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 50 гр. меко масло / на стайна температура/
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол
         За намазване: 
  •   150 гр. гъсто пасирани домати / консерва/
  •   зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • сух риган
  • сол

          Начин на приготвяне: 

          Маята се разтваря със захарта в топлото прясно мляко и се изчаква да се активира. Добавят се останалите продукти и се замесва меко пухкаво тесто, което се покрива и се оставя да втасва, докато се удвои.


          Втасалото тесто се разточва на тънка кора, която се намазва със смес от пасирани те домати, зехтина и чесъна/ пресован/и малко сол.


          Поръсва се с риган и се навива на руло. 
          Нарязва се на охлювчета / около 1,5 см/ , които се нареждат в тавичка, покрита с хартия за печене.

          Оставят се да втасват за около час, след което се изпичат в загрята фурна на 200 гр. за около 10 минути. 

понеделник, 27 януари 2014 г.

Броколи на фурна / ал гратин/




            Необходими продукти:

  • 1 букет броколи
  • шепа черни маслини
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 200 гр. прясно мляко
  • 2 - 3 супени лъжици пармезан
  • 2 - 3 супени лъжици смлян съх хляб или галета
  • зехтин
  • сол
           Начин на приготвяне:

           Броколите се измиват, накъсват се на розички и се бланшират в подсолена вода/ не повече от 5 минути/. Отцеждат се и се прехвърлят в намазана със зехтин тавичка. Поливат се равномерно с прясното мляко, смесено с пресования чесън. Добавят се маслините , поръсва се с пармезана и сухия хляб / галетата/ , полива се нежно със зехтин 

и се запича-;). 

неделя, 26 януари 2014 г.

Фъдж с бял шоколад и карамел Му





          Рецептата за тях видях тук : http://gnam.forumattivo.com/t1464-fudge-al-caramello-mou-e-cioccolato-al-latte-con-foto-del-risultato . Замених само млечния с бял шоколад и поувеличих някой от дозите, впредвид на това, че моята формичка е малко по - голяма // 25 / 20 см//.

          Необходими продукти:

          За основата:

  • 160 гр. сухи бисквити
  • 100 гр. разтопено масло
           За карамела Му: 
  • 300 гр. кондензирано мляко
  • 90 гр. масло
  • 40 гр. захар
  • 60 гр. мед
          За шоколадовия пласт: 
  • 400 гр. бял шоколад

          Начин на приготвяне: 

          Бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Прехвърлят се във форма, покрита с хартия или леко намазнена, притискат  се и и се изглаждат. Прибира се в хладилник. 
          През това време в тенджерка се смесват кондензираното мляко, меда, захарта и маслото . Слага се на котлона да заври на много слаб огън разбърквайки, докато се получи кремче с хубав карамелен цвят / ще са нужни окол 15 - 20 мин./. Изсипва се върху бъсквитения блат и се разпределя равномерно. Отново се прибира в хладилник. 
           Белият шоколад се разтопява на водна баня и с него се покрива карамела.
           Сега се слага в хладилник да се стегне много добре , след което се нарязва на блокчета / не веднага , а се изчаква леко да се поотпусне, защото ако се реже прекалено студен, се напуква шокаладът/.






събота, 25 януари 2014 г.

Бухти


                             


          Много вкусни и въздушни, направо като понички, у нас любима съботно - неделна закуска-;))...
   
          Необходими продукти:

  • около 600 гр. брашно /по възможност екстра на София Мел/
  • 250 гр. кисело мляко
  • 3 яйца
  • 3 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сода

           Начин на приготвяне:

           Содата се разтваря в киселото мляко и от всички продукти се омесва гладко тесто, което за удобство се разделя на две части. Всяка една се разточва на тънка кора , от която се изрязват фигурки / аз винаги ромбоидчета като баба ми-;)/ , които се изпържват в горещо олио , но на по - слаб огън , за да не потъмнеят, а вътре да останат сурови.


петък, 24 януари 2014 г.

Салата със зелен фасул




         Много вкусна, приготвена от : 500 гр. зелен фасул, бланширан в подсолена вода / при мен/ или от консерва; 3 твърдо сварени яйца ; няколко стръка магданоз и 2 скилидки чесън, нарязани на дребно. Овкусена със зехтин и капки балсамов оцет, поръсена с филирани бадеми...

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Особуко по милански




            Осо буко е наимениванието на специален разрез - напречно и  с костта на телешкия или говежд джолан / ит. osso buco;  архаичен ит. oss bus/ . Най - известният начин за приготвянето му е този по милански / ossobuco alla milanese/ - лесен и много вкусен, превърнал се също в едно от най - популярните обичани италиански ястия .
            Пояснявам също, че в случая ястието съм приготвила със свинско осо буко, също много популярно, но за оригиналност то трябва да е с телешкo или говеждo , както стана ясно по - горе-;).

           Необходими продукти:


  • 4 бр. напречно разрязан джолан / особуко/

  • 1 чаша бяло вино
  • 2 - 3 чаши бульон
  • 1 лъжичка доматено пюре / съвсем не е задължително/ 
  • 1 гл. лук 
  • масло
  • олио
  • брашно
          за сместа Гремолада:
  • скилидка чесън
  • няколко листа магданоз
  • настъргана кора лимон

        Начин на приготвяне: 


        Месото се измива, подсушава и с ножица се прави разрез на ципата, която свързва месото с костта, за да не се събере / свие/ при готвенето. Овалва се в брашно. 
        В подходящ широк тиган в равни части олио и масло се бланшира нарязаният на дребно лук . Прибавя се месото и се запържва равномерно от двете страни. Посолява се и се угася с бялото вино. Добавя се доматеното пюре и чаша бульон. Покрива се и се оставя на слаб огън. Когато бульонът изври , се долива още, а месото е готово , когато местната част започне да се отделя от костта. Пет минути преди да е готово му се добавя и така наречената Гремолада , смес  от пресован чесън, нарязан на дребно магданоз и настъргана лимонова кора. 
        Сервира се самостоятелно , с полента / качамак/ или с ориз по милански / с шафран/ -;).





сряда, 22 януари 2014 г.

Брюкселско зеле с бекон и гъби на фурна



        Импровизация от днес, която много ми се услади / на мен, понеже вкъщи брюкселско зеле ям само аз, при това доста често -;))/ .

        Необходими продукти:

  • 400 гр. брюкселско зеле
  • 200 гр. нарязан на дребно бекон
  • 200 гр. гъби / бяха готови бланширани и консервирани/ 
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чашка вино розе'
  • настърган пармезан
  • зехтин
  • сол

        Начин на приготвяне:

        Брюкселското зеле се почиства, измива и бланшира в подсолена вода. Оцежда се и се прехвърля в тавичка. 
        Нарязаните на дребно лук и чесън се запържват в малко зехтин. Добавя се беконът, да се позапържи и той и накрая се прибавят и гъбите. Обърква се и се оставя за кратко, след което се налива и виното. След около минута се отстранява от котлона и се изсипва в тавичката при зелето.  Обърква се, поръсва се с пармезан и се запича. 




вторник, 21 януари 2014 г.

Домашно приготвени " Kinder country"




            Отдавна им се канех и ето, днес намерих време да ги направя -;). Много лесни за приготвяне , а голяма радост вкъщи, понеже са абсолютно като оригиналате. Ровейки се из уеб , установих че с леки  различия в пропорциийте и съдържанието,  рецептата за домашно приготвените е универсална. При мен нещата се получиха така :

           Необходими продукти:
  • 450 гр. млечен шоколад
  • 100 гр. бял шоколад
  • 100 гр. кондензирано мляко
  • 50 гр. оризон , а за да бъдат съвсем като оригиналните, т.е. не до там високи като моите , ще са достатъчни и 30- 40 гр.


           Начин на приготвяне: 

          Половината от млечния шоколад се разтопява на водна баня и се изсипва равномерно в правоъгълна тавичка , покрита с хартия зя печене / моята 25 / 20 см/. Намазват се леко и крайщата. Слага се да се охлажда в хладилник и през това време се разтопява белия шоколад, който след това в купа се смесва с ризона и кондензираното мляко. Разпределя се равномерно върху охладилия се шоколадов блат. Притиска се внимателно и се изглажда. С помоща на шпатулка се оформят блокчета и отново се прибира в хладилника. През това време се разтопява и останалото количество млечен шоколад, с който се покрива равномерно. Сега се оставя да се охлади много добре, след което се нарязва на десертчета. 





понеделник, 20 януари 2014 г.

Кюфтета с грах


                  Вариант на много вкусно ястие с любимите на всички кюфтенца-;).

                  Необходими продукти:

  • 500 гр. кайма
  • 500 гр. грах / замразен/ 
  • 500 гр. пасирани домати
  • 1 яйце
  • 1 глава лук
  • 1 чаша бяло вино
  • 3 супени лъжици смлян сух хляб или галета
  • 100 гр. настърган пармезан
  • сол, черен пипер
  • зехтин

                 Начин на приготвяне: 

                 Каймата се омесва с яйцето, смления хляб , пармезана, сол и черен пипер и се оформят малки кюфтенца. Нарязаният на дребно лук се бланшира със зехтин в подходящ широк тиган или ниска широка тенджера. Угася се с бялото вино. Прибавя се доматената салца с щипка захар и се оставя така за кратко. После се прибавя грахът, посолява се, обърква се и ако е нужно се налива водичка. Когато заври отново се добавят и кюфтенцата. Довира се под капак на много слаб огън, като от време на време се разбърква.
                 
                И към тази вкусна гозба ето това меко хлябче -:):



То пък по тази рецепта : http://zahorataipizite.blogspot.it/2013/05/blog-post_18.html


неделя, 19 януари 2014 г.

Щрудел с картофено пюре и риба тон




           Този така апетитен щрудел си седеше неописан и кротък наистина от много време ,  а заслужава да бъде-;).

           И така, необходимите продукти:

           За масленото тесто / бризе'/:

  • 200 гр. брашно
  • 100 гр. масло
  • 60 гр. ледено студена вода
           За плънката:

  • 4 средно големи картофа
  • 60 - 70 гр. настърган пармезан
         1 яйце и 1 жълтък за намазване
  • сол, черен пипер
  • 200 гр. риба тон от консерва
  • сол
          Начин на приготвяне : 

          От брашното, маслото и водата на части се замесва еластично тесто и ако е нужно се добавя още много малко брашно. Увива се в кухненски найлон и се прибира в хладилник за да се стегне.
          Картифите се сваряват и се намачкват. Добавят им се яйцето, пармезанът , малко сол и черния пипер. Обърква се.
          Охладеното тесто се разточва на правоъгълна кора. Отгоре се разпределя картофено то пюре и върху него натрошената риба тон. Завива се на руло, което се слага внимателно / понеже е меко/ в тава , покрита с хартия за печене. Отгоре се притиска с нож без да се правят разрези, само колкото да не се деформира при печенето. Маже се с размит жълтък.



          Пече се в загрята фурна на 180 гр. около 40 - 45 минути. 

          Ето и  още един много апетитен вариант на солен щрудел със същите тесто и начин на приготвяне, с плънка от 1 букет броколи, 250 гр. извара,1 яйце , сол. Броколите се бланшират хубаво да омекнат и начупват на розички, намачкват се с вилица. Добавят им се яйцето, изварата и сол на вкус и се обърква добре.




Тук още варианти, но вече оформени като галет / пай/, т.е. отворени : 

С плънка от пържени чушки и пикантно сирене: 






                                     С плънка от спанак, извара и яйце:




         

събота, 18 януари 2014 г.

Вкусен лук на фурна / ал гратин/





           Необходими продукти:

  • лук - бял или червен
  • настърган пармезан
  • сирене Горгонзола или друго меко и пикантно сирене
  • пресен магданоз
  • зехтин
  • сол
            Начин на приготвяне: 

            Лукът се измива и се нарязва на едро. Реди се в тавичка, намазана със зехтин. Посолява се много леко, понеже са солени сирената. Поръсва се с нарязания на дребно магданоз, пармезана и сиренето на парчета.  

            Полива се нежно със зехтин и се запича.

            По същия начин често приготвям и резенето, което също става много апетитно така -;) :


сряда, 15 януари 2014 г.

Крем шантили с портокал ала тирамису




             Отново тръгвам с идеята да правя нещо , подготвям част от нещата и се отказвам... Забърквам пухкав крем за торта и решавам, че нямам нужда сега от тази занимавка...-;). Така или иначе обаче, десертът е осигурен - маскирал се като тирамису крем Шантили с портокал! -;))

              И така, за този импровизиран десерт са необходими:
             
              За крема Шантили:

  • 500 мл. прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 120 гр. захар
  • 60 гр. брашно или царевично нишесте 
  • настърганата кора на един портокал био
  • пакетче ванилия 
  • 200 мл. прясна животинска течна сметана/ при липса - обикновена сладкарска подсладена, но тогава се намалява посоченото количеството на захарта, за да не стане прекалено сладък крема/ 
              И още: 
  • бишкоти савоярди 
  • сока на един голям портокал био и пол. му кора / по желание за декорация/ 
  • филирани бадеми
       
            Начин на приготвяне: 

            В купа с тел се разбиват жълтъжите със захарта. Добавят  настърганата портокалова кора и брашното/ нишестето/. Обърква се и се разрежда с прясното мляко. Изсипва се в подходяща тенджерка и се слага на котлона да се сгъсти при непрекъснато бъркане. Отстранява се, прехвърля се в купа и се покрива при непосредствен допир с кухненски найлон и се охлажда много добре.Отделно се разбива сметаната и се добавя към вече изстиналия перфектно крем. Обърква се с помоща на дървена лъжица много внимателно с движения отдолу нагоре, за да се получи пухкав и обемен крем.
           Декорира се в чаша  с бишкотите, потопени в портокаловия сок и се поръсва с филираните бадеми и настъргана на по - едро портокалова кора.
            
           
            


вторник, 14 януари 2014 г.

Разядка с извара







            Моите хора я недолюбват..., а на мен пък така да ми се охлажда -;)). После в периоди , като този, когато реша да съм диетична, я предпочитам много, понеже ми е вкусна, а и ме засища-;)).


            И така, за едно прилично количество ще са необходими:

  • 500 гр. извара / по - точно при мен е ит. рикота/
  • 3 пресни чушки / червена, жълта, зелена/ 
  • царевица / в сключая сложих много малко, понеже нямах повече/
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • 1 лъжичка горчица
  • зехтин
  • сол        
          / Случва се да настържа и твърдо сварени яйца // 1 - 2//, както и да сложа орехи./
           Чушките се нарязват на дребно, чесъна се пресова и всичко се обърква. 
           
          



понеделник, 13 януари 2014 г.

Мини млечни хлебчета




          Необходими продукти:


  • 500 гр. бяло брашно 
  • 20 гр. прясна мая
  • 250 мл. топло прясно мляко
  • 1 равна лъжица мед
  • 2 равни чаени лъжички сол
  • 50 гр. захар
  • 50 гр. разтопено масло
  • 1 супена лъжица олио
  • макови семена за поръсване

         Начин на приготвяне: 

         Маята и меда се разтварят в топлото прясно мляко. Изчаква се за кратко да се активира и се добавят разтопеното масло, солта и захарта, както и брашното на части, първо обърквайки енергично с лъжица и после омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втаса добре. 
         Втасалото тесто се разделя на топчета с грамаж около 30 гр. , които се оформят на хубави кръгли хлебчета. Редят се в тавичка, покрита с хартия за печене и се остават да втасват.
         Мажат се с прясно мляко , поръсват се по желание със семена и се изпичат в началото на 180  и към края на 190 градуса / аз от доста време всички тестени в незагрята предварително фурна/. 

Ето и още -;): 



А тези наистина много мини / парти размер / -;)) :