koleda

koleda

сряда, 30 април 2014 г.

Марокански пури



                 Идеята за тях видях тук:

                 Необходими продукти:

  • 10 листа готови кори за баница
  • 400 гр. телешка кайма
  • 2 яйца
  • 1 гл. лук
  • малко парче джинджифил 
  • стръкчета пресен магданоз
  • канела, черен пипер, сол
  • 2 - 3 супени лъжици зехтин
  • 50 гр. масло / около/

                Начин на приготвяне: 


                Лукът се нарязва на дребно и се задушава в  зехтина. Прибавя се каймата . Овкусявава се със сол и черен пипер. Изпържва се до трохи, като по средата се добавят една чаена лъжичка канела и обеленият и настърган джинджифил. Яйцата се разбиват и изсипват при изпържената вече кайма, бъркайки енергично до готовност. Отстранява се от котлона и се поръсва с нарязания на дребно магданоз. Охлажда се.

                Корите по две се режат на три широки ленти и се мажат с разтопеното масло. В основата им се слага по малко го плънката и се завиват внимателно, прибирайки навътре краищата.


              Редят се в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се / по желание/ и се запичат в загрята фурна на 180 гр..

вторник, 29 април 2014 г.

Шоколадов сладкиш " Капрезе"








               Този семпъл сладкиш, но пък истинско шоколадово изкушение е по произход от остров " Капри " - област Кампания /Южна Италия/ . По думите на местните там е най - обичаният  и популярен италиански шоколадов сладкиш, но ако попитате северняците, по - голямата част от тях, за да не напиша и всички/ екстремно на север/, дори няма и да са и чували за него-;))). E, вторите определено са пропуснали много, най - вече заради неустоимата тук, фатална комбинация между шоколад и бадеми. Другото му голямо предимство е, че е десерт без брашно.
              Рецептата е универсална , с много малки различия в пропорциите на съставките.

              Необходими продукти:

  • 300 гр. белени бадеми
  • 300 гр. натурален шоколад 
  • 250 гр. масло на стайна температура
  • 200 гр. захар
  • 5 яйца
  • пудра захар за поръсване

              Начин на приготвяне:


            Бадемите се запичат леко и се смилат или начупват на едро.  Маслото, нарязано на парчета и захарта се разбиват в домашния робот или с миксера, както направих аз. Жълтъците се отделят от белтъците и постепено се прибавят. Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда, бъркайки с лъжица. Добавя се към сместа и с него се доразбива до гладко. Прибавят се бадемите и с тях се разбърква с добре с дървена лъжица. Белтъците се разбиват на пухкав сняг и се изсипват при шоколадовата смес. Все с дървената лъжица се обърква много внимателно с движения отдолу нагоре. Прехвърля се във форма / моята е с диаметър 26 см/ , покритата с хартия за печене и се пече около 1 час в предварително загрята фурна на 180 гр.. 



           Готов сладкишът се поръсва с пудра захар. 

вторник, 15 април 2014 г.

Свинско каре в лимонов сос





                Необходими продукти:


  • 500 - 600 гр. свинско контрафиле 
  • сока на един лимон
  • 1 супена лъжица царевично нишесте 
  • 20 гр. масло
  • 30 гр. олио
  • брашно
  • сол

                Месото се нарязва на много тънки филиики, които се посоляват и овалват в брашно. В широка плоска тенджера или друг подходящ съд се загряват маслото и олиото и в тях се изпържва месото равномерно от двете страни на сравнително слаб огън. В купичка се размива  нишестето с лимоновия сок и около 300 гр. студена вода. Налива се при пържолите, посолява се и се оставя за много кратко да поври, докато се сгъсти. 

понеделник, 14 април 2014 г.

Зелен фасул със сусам



         
            По идея на Джина - готвачка в детската градинка на малката ми дъщеря-;).
            За тази много апетитна гарнитура или топла салата са необходими :

  • 500 гр. пресен зелен фасул
  • 3 супени лъжици сусамови семена
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • сол
  • зехтин

            Приготвя се така:

           Зеленият фасул се бланшира в подсолена вряща вода. Семената се запичат за много кратко в сух тиган. Чесънът, нарязан на дребно , се задушава в малко зехтин, след което се добавя и отцеденият фасул. Позапържва се. Прибавят се и семената, обърква се и ако е нужно, се посолява и почти веднага се отстранява от котлона.

неделя, 13 април 2014 г.

Ягодов мус




              Необходими продукти:


  • 400 - 500 гр. ягоди
  • 250 гр. прясна течна животинска сметана
  • 3 лъжици кристална захар
  • 2 лъжици пудра захар

             Начин на приготвяне: 

       
            Ягодите се измиват, подсушават, нарязват на парчета и с кристалната захар се пасират. Половината от получения нектар се разпределя по чашките.
            Сметаната се разбива с пудрата захар, добавя и се другата половина от пасираните ягоди. Обърква се, пълни се в сладкарския пош се шприцова в чашите. 

петък, 11 април 2014 г.

Паста с тиквички и бешамел на фурна


       



            Необходими продукти:

  • 300 гр. паста / тортильони, пене ригате, гарганели.../
  • 2 - 3 тиквички
  • 150 гр. сирене Ементал 
  • настърга пармезан
           За бешамела тук :

           Начин на приготвяне:

           Пастата се сварява по указание на опаковката / при всички случай " ал денте"/ и се отцежда. Прехвърля се в леко намаслена тавичка. Тиквичките се настъргват. Ементалът се нарязва на дребни кубчета. Прибавят се към пастата , бешамелът също. Обърква се добре, поръсва се леко с настърган пармезан и се запича.



             

четвъртък, 10 април 2014 г.

Пролетна фокача с тиквички





               Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 300 мл. топла вода
  • 12 гр. прясна мая
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол
  • 1 - 2 тиквички
               Начин на приготвяне: 

               Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира.        Прибавят се останалите продукти и се замесва много меко, лепкаво тесто, което се оформя на топка, покрива и се оставя да втасва, докато се удвои.


             Втасало се прехвърля в тава, намазана с олио или покрита с хартия за печене и с пръсти намазани със зехтин  се притиска и внимателно се разтегля.


             Тиквичката се нарязва на много тънки шайби, които се разпределят върху фокачата.


              Посолява се малко, полива се нежно с зехтин и се пече в загрята фурна на 190 - 200 гр. 

сряда, 9 април 2014 г.

Доматено шкембе




               Необходими продукти:

  • 600 - 700 гр. шкембе / много добре сварено// преварено// и нарязано/
  • 400 гр. пасирани домати / моите по на едро /
  • 1 чаша бяло вино
  • 1 глава лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • сол, черен пипер, дафинов лист...
  • зехтин

               Начин на приготвяне: 


               Нарязаните на дребно лук, морков и чесън се задушават в зехтин. Добавя се шкембето, посолява се и се позапържва. Угасява се с бялото вино. Добавят се пасираните домати с щипка захар, разбърква се и се готви на слаб огън около 40 минути до хубав гъст сос, наливайки от време на време по чаша гореща вода. При сервирането по желание се гарнира с ориз и се поръсва с настъргван пармезан. 

вторник, 8 април 2014 г.

Постни сарми от манголд



               Необходими продукти:


  • около 15 листа манголд
  • 250 гр. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • сол, черен пипер...
  • зехтин

               Начин на приготвяне:

           
               Нарязаните на дребно морков , лук и чесън се задушават в зехтин.  Прибавя се оризът, овкусявава се със солта и подправките и се бланшира за кратко.  Листата се почистват от бялата част, измиват се и се подсушават. Слага им се по лъжица от плънката в основата и внимателно се завиват на сарми, които се редят тясно една до друга в тенджерка, чийто  дъно предварително е покрито с изрязаната бяла част на листата. Налива се водичка и малко зехтин, притиска се с чиния и се сварява на много слаб огън. 

петък, 4 април 2014 г.

Свинско каре в сос " Четири сирена"





              Рецепта - лидерка за мен в графата " Разчисти хладилника" , понеже сирената са, които най - често ми заседяват на малки парчета там и видяна най - вероятно за първи път в италианското кулинарното предаване " La prova del cuoco".
 
               Необходими продукти:

  • 500 - 600 гр. свинско контрафиле 
  • 200 - 250 гр. прясно мляко
  • сирена " Ементал", "Азиаго" / близко до българския кашкавал/, " Горгонзола " и пармезан - средно от по 50 - 60 гр. всяко
  • сол, черен пипер, салвия, розмарин...
  • зехтин
               Начин на приготвяне: 

               Месото се нарязва на тънки филиики, които се начукват и овкусявава със сол и черен пипер. Слагат се да се задушат под капак в зехтин с листа салвия и стрък розмарин. През това време в отделна тенджерка се слагат нарязаните на кубчета сирена и настърган пармезан с млякото, докато се разтопят. Полученият сос се изсипва при месото и за кратко се оставя да поври до желаната гъстота. 

сряда, 2 април 2014 г.

Патладжани с майонеза на фурна




             Идеята за тях ми подаде мой приятел /много запален и той кулинар/ - Станимир Славов от Пловдив . Оказаха се много вкусни и леки , а не мазни, както се опасявах-;).

              Необходими продукти:

  • 2 - 3 патладжана 
  •  200 гр. майонеза / около/ 
  • 2 лъжици кисело мляко
  • 2 - 3 домата
  • скилидки чесън
  • сол
  • зехтин

              Начин на приготвяне: 

              Патладжаните се измиват и нарязват напречно на сравнително дебели филиики/ ако са от тънките - на три/. Редят се в тава, покрита с хартия за печене, поливат се нежно със зехтин и се запичат на 200 - 220 гр., докато омекнат добре. Вадят се и се мажат щедро с майонезата , към която са добавени киселото мляко и чесъна/ пресован/ . Отгоре им се редят доматите, нарязани на филиики и се запичат.
              / Бяха за обяд, но така ни се осладиха, а и малко ни дойдоха, че за вечеря повтарям изпълнението, но този път за разнообразие с тиквички-;)))./
              

вторник, 1 април 2014 г.

Кюфтенца с карфиол и бешамел на фурна




               Необходими продукти:

  • 400 гр. кайма
  • 1 голяма глава карфиол
  • 1 яйце
  • филиика сух хляб
  • сол, черен пипер, риган 
  • настърган пармезан 
                За бешамела тук:

                Начин на приготвяне: 

                Каймата се омесва с яйцето, меката част на накиснатата в малко прясно мляко филиика хляб, солта и подправките. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат в сгорещено олио / не е нужно до готовност, а само колкото да се запечатат/. Прехвърлят се в тавичка. 
                Карфиолът се бланшира във вряща подсолена вода. Отцежда се, начупва се на розички и се реди при кюфтенцата.

                Покрива се с бешамела, поръсва се с настърган пармезан и се запича.