koleda

koleda

четвъртък, 12 юни 2014 г.

Моркови в масло и розмарин



                  Чудесна гарнитура, идеята за която видях преди доста време в италианско кулинарно предаване.

                  Около 500 гр. моркови се почистват добре и се нарязват на колелца. В удобен широк тиган с  две  вода се бланшират до омекване. След като водата изври, им се добавя около 40 - 50 гр. масло, стръкче - две розмарин и сол на вкус. Задушават се за кратко.
                  При сервирането по желание се поръсват с пармезан.

Торта в стил " Мини маус" за шестия рожден ден на Федерика




               Ами, понеже описах миналогодишната и сега просто, за да спазя традицията, отбелязвам и нея, макар че в стремежа си и притеснението да приготвя по - голяма и вкусна почерпка и да се представя добре пред гостите :)) , не успях нито да я снимам добре, нито се сетих да направя и снимка в разрез...Пишейки това сега, се сещам да отбележа и това, че около рождения ден на Федерика, блогът навърши една годинка-:)) и да използвам случая да благодаря на всички, които го харесвате, следите и откривате рецепти за себе си в него. Да ние честито!
               Та рецептата за блатa:

  • 6 яйца на стайна температура
  • 300 гр. захар
  • 600 гр. брашно / често една част замествам с нишесте или картофено брашно, но в случая сложих само брашно/ 
  • 2 кофички от 125 гр. кисело мляко с висока масленост
  • 90 гр. олио 
  • 80 гр. горчиво какао
  • 1 пакетче баакпулвер / 15 гр./ 
            
              Яйцата със захарта се разбиват продължително / около 20 мин./ до много обемен, гъст крем.с който да могат да се пишат буквички, които да не се заличават за кратко.Добавят се олиото и киселото мляко. Накрят се прибавят на части пресованите брашно, баакпулвер и какао, като с дървена шпатула се обърква внимателно и добре с движения отдолу нагоре. Сместа се изсипва във форма / 26 см/ , покрита с хартия за печене или добре намаслена внимателно от края към средата и се пече в загрята фирма на 170 гр. за около 40 - 45 минути, като се проверява с клечка, но след 20 - та минута.



              За крем между блатовете избрах ганаш от бял шоколад , като си приготвих двойна доза, за да покрия / заравня/ с него после тортата отвън , вместо да приготвям отделно маслен крем за това. Бяха нужни: 
  • 400 гр. бял качествен бял шоколад
  • 400 гр. неподсладена сладкарска сметана
              Сметаната се изсипва в подходяща тенджерка и се слага на котлона и в момента, в който започне да завира се отстранява. Добавя се шоколадът , начупен на малки парченца и се обърква, докато  той се разтопи напълно. Прехвърля се в купа и се оставя да се охлади. След това се прибира в хладилник за поне 6 - 7 часа, след което се разбива с миксер до пухкав крем.

              За сиропирането си приготвих ванилово мляко. : 
              Заврях /загрях/ 200 гр. вода и след като отстраних от котлона, пробавих 70 гр. захар / обърквайки да се разтвори добре/, ампула ванилия и около 50 гр. прясно мляко.

              И така, блатът се разрязах на три диска , които сиропирах и и по между им разпределих 2 / 3 от крема. Последният сиропирах отгоре и с останалия крем намазах цялата торта. Покрих и декорирах с готов фондан.





              Към тортата направих шоколадови кексчета, които декорирахме двете с рожденичката този път, за да не кажа , че почти тя с малко моя помощ, все в този стил -;)).

     



Завележка: Избягвам хранителните бои! Ползвам веднъж - дваж годишно - за тортата на Феде , че голямата вече не се радва на парти с торта-;) и вероятно по Коледа , ако ще декорирам бисквитки по някакъв повод. 
             
       

вторник, 10 юни 2014 г.

Торта с крем Шантили и ягоди







              Блатът е пандишпан без набухвател, все по рецепта на Лучия Амброзио .

              Рецептата за крема Шантили тук:

              Още:

  • 200 гр. неподсладена сладкарска сметана 
  • 200 гр. плодов натурален сок
  • 500 гр. ягоди за пълнеж и декориране
  • смлени орехи
         
               Блатът пекох във форма без хартия за печене, както по принцип напоследък правя, но която в случая и в бързината не намазах и набрашних старателно и добре явно. Та се беше позалепил и при отлепянето му поразвалих вида, което не оказа влияние на вкуса, разбира се-;)). 
               Разрязах го на три диска, които сиропирах с плодов натурален сок, разреден с малко вода / около 50 гр./ и между които разпределих крема и една част от ягодите, нарязани сравнително на дребно.




               Отделно разбих 200 гр. сметана, която няма нужда да е подсладена и с нея покрих / изравних/ тортата, както и със смлени орехи и останалите ягоди. 
               

понеделник, 9 юни 2014 г.

Мини пица Маргарита от патладжан





               Необходими продукти:

  • 2 средно големи патладжана
  • 2 големи домата
  • 150 гр. моцарела 
               Начин на приготвяне: 

              Патладжаните се нарязват на шайби и посоляват. 
              Оставят се за кратко да си пуснат горчивината, след което се изплакват и подсушават.         
              Намазват се леко със зехтин и се гриловат. 
              Готови се редят в тава, покрита с хартия за печене. 
              Отгоре им се слага по парче домат и моцарела. 
              Посоляват се на вкус, поливат се с капки зехтин и се запичат.


               Тези пък така-:).
                Все гриловани и завити на рулца с по парче моцарела. Редени в тавичка покрита с пасирани на едро домати, пресован чесън, сол и зехтин. Поляти нежно  с малко от сосчето. Поръсени с пармезан и леко запечени.
             


вторник, 3 юни 2014 г.

Бон бон рикота и кокос







            Необходими продукти:

  • 250 гр. рикота / пасирана извара/ 
  • 200 гр. кокосови стърготини и още за овалване
  • 120 гр. захар
  • капки ромова есенция

            Продуктите се смесват в купа и от получената смес се оформят топчета, които се овалват допълнително в кокосови стърготини и се слагат в хладилник да се охладят добре преди да се поднесат.