koleda

koleda

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Баклава от готови фини кори с грис и орехи




             Необходими продукти / в случая/:

  • почти 2 пакета готови фини кори
  • 250 гр. разтопено масло
  • 500 гр. сравнително едро смлени орехи
  • 3 - 4 супени лъжици грис
  • 700 гр. захар
  • 700 гр. вода
  • сока на 1 лимон
  • 1 пакетче ванилия
             Дъното на правоъгълна тава се намазва с масло и след това започват да се редят корите. Поливат се и с четчица почти равномерно се намазват с масло, като всяка 3 - 4 - та се поръсва лекото с грис и се покрива добре с орехи. Внимателно се нарязва на малки правоъгълни парчета и се полива равномерно с останалото масло. Пече се в загрята фурна на 160 - 180 гр. до приятен загар.


             В тенджерка се смесват захарта и водата и се слагат да заврят до хубав жълт сироп. Отстранява се от котлона и се добавят лимоновия сок и ванилията. Когато не е вече така горещ , но още топъл,  с него се залива изстиналата вече баклава.
             Хубаво е да престои така едно денонощие.


вторник, 16 септември 2014 г.

Пълнени чушки с паста, прошуто и грах




            Идеята за това ястие срещнах напоследък и продължавам да срещам доста често по италианските кулинарни, а и не само страници :).

            Необходими продукти:

  • 150 - 200 гр. дребна паста / диталини ригати/
  • 4 големи чушки
  • 150 гр. прошуто / при мен сурово и нарязано на кубчета/ 
  • 150 гр. моцарела, нарязана на кубчета
  • настърган пармезан
  • 1 малка консерва грах
  • зехтин
  •  подправки / черен пипер, риган.../ 
            Чушките се нарязват на две по дължина и се запичат леко върху хартия за печене. 
            Пастата се сварява по указания на опаковката, но при всички случай " ал денте" и се отцежда. 
            Нарязаното на кубчета прошуто се позапържва леко в по щедро количество зехтин.       
            Прибавя се грахът и се задушава за кратко обърквайки, след което се прехвърля при отцедената паста. 
            Добавя се моцарелата, подправките и се поръсва се с пармезан. 
            Чушките се пълнят и се и се запичат за кратко , докато се разтопят сирената. 

            
           
             

петък, 12 септември 2014 г.

Обърнат сладкиш с круши и карамел






               Необходими продукти :

  • 300 гр. брашно
  • 4 яйца
  • 300 гр. захар
  • 150 гр. прясно мляко
  • 90 гр. олио
  • 20 гр. масло
  • 1 пакетче баакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • круши / моите бяха " Уилямс" малки, така че 8 бр. / 

              Половината захар с 2 лъжици вода се слага на котлона да се карамелизира и като се разтопи се добавя и маслото. Когато започне да става на гъст жълт  сироп, т.е. в момента, в който започне да се карамелизира се отстранява и се изсипва на дъното на форма , покрита с хартия за печене. Разпределя се добре, дори леко по краищата. 
              Крушите, обелени и нарязани се редят върху карамела , така че добре да го покрият/ аз на два реда/. 
              Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и обемен крем, след което се добавят постепенно млякото, олиото и ванилията, а накрая и пресятото брашно с баакпулвера. Обърква се добре и с получената гладка смес се покриват крушите. 
              Пече се в загрята фурна на 170 - 180 гр. за около 45 - 50 минути. 

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Щрудел с круши, орехи и стафиди

     



           Изключително по тази рецепта : , с единствената разлика, че ябълките са заменени с круши, а бадемите с орехи :) :).

вторник, 9 септември 2014 г.

Паниран патладжан на фурна




             Патладжанът се нарязва на колелца и се оставя да се отцеди от горчивината евентуално, ако сортът не е сладък, след което се изплаква и подсушава. Потапя се първо в разбито яйце и после в смес от смлян сух хляб / галета/,  настърган пармезан, сол и сухи подправки / босилек, риган, див чесън.../ и се реди в тава, покрита с хартия за печене. Полива се със зехтин и се изпича в загрята фурна до готовност.
             Вкъщи най го обичаме гарниран с доматено - чеснов сос и поръсен с настърган пармезан и често с допълнително чесън :).
             По същия начин, по - често дори, приготвям и тиквички.

             Тези специално патладжанчета придружихме с това меко хлебче, тестото на което е по тази рецепта


         

         

събота, 6 септември 2014 г.

Реване с ванилово мляко





               По рецепта от форума на bg - mamma .


               Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 1 и 1 / 2 чаени чаши зяхар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 баакпулвер 
  • 1 л. прясно мляко
  • 2 пакетчета ванилия 

               Яйцата се разбиват с едната чаша захар до твърд обемен крем, след което се добавя на части брашното / пресято/ с баакпулвера, обърквайки внимателно. 
                Получената смес се изсипва в намазана с олио и леко набрашнена продълговата форма за печене и се пече в загрята фурна на 180 гр. за около 20 минути. 
                Прясното мляко с останалата половин чаша захар се слага да заври, след което се отстранява от котлона и му се добавят двете пакетчета ванилия. 
                Добре изстиналият и нарязан блат се залива с все още горещото ванилово мляко. 

                / Моето поръсих със смлян на едро шам - фъстък./ 

четвъртък, 4 септември 2014 г.

Сладкиш с праскови





            Рецепта на италианската кулинарна страница Ricettte della nonna .


            Необходими продукти:

  •  300 гр. брашно
  • 4 яйца
  • 160 гр. захар
  • 1 пакетче баакпулвер 
  • 80 гр. олио
  • кофичка кисело мляко / 125 гр. / 
  • по желание аромат

           Яйцата се разбиват добре със захарта до побеляване.
           Междувременно прасковите се обелват, нарязват и оставят настрана да се отцедят.
           Към сместа с яйцата се добавят олиото и киселото мляко и с тях се разбива до гладко.  
           Накрая се прибавя постепено пресованото брашно с баакпулвера, все разбърквайки с миксера за кратко до гладко.
           Получената смес се изсипва във намаслена и набрашнена форма за печене и се покрива с  прасковените резенчета.
           Пече се в загрята фурна на 170 гр. за около 50 минути или до суха клечка. 

Питка на топчета за добре дошли на моите родители




              А и за да се разтъжа с месенето, че от близо два месеца и половина не го бях опитвала  :) :) .

              Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 200 гр. топло прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 2 равни супени лъжици захар
  • 1 равна супена лъжица сол
  • 1 яйце и 1 жълтък / все за тестото/
  • 90 гр. олио
  • 50 - 60 гр. разтопено масло
            
             Маята с половината захар се разтварят в топлото прясно мляко и се оставя за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното на части енергично обърквайки, а после омесвайки до меко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
             Втасало тестото се разделя на многобройни малки топчета, които се потапят в разтопеното масло и се редят в подходяща форма за печене. Отгоре се поливат / намазват/ с останалото масло и така питката се оставя да втасва. 
             Пече се в незагрята фурна на 170 - 190 гр. до готовност.

             И едно слоесто хлебче по същата рецепта за тестото :

      Готовото втасало тесто се разточва на не много тънка правоъгълна кора. Намазва се с разтопено масло , след което се нарязва на квадратни парчета, които се редят изправени, едно до друго в подходяща форма. Оставя се да втаса и се изпича  все в незагрята фурна на 170 - 190 гр..