koleda

koleda

петък, 28 ноември 2014 г.

Фузили с крем от тиква и сирене Горгонзола




         


              Необходими продукти:

  • 300 гр. паста фузили или друга къса паста
  • 500 - 600 гр. тиква / гр. на обелената вече/
  • 200 гр. сирене Горгонзола 
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 - 2 щипки индийско орехче
  • зехтин

              Пастата се сварява по указания на кпаковката, но при всички случаи " ал денте". 
              В широк тиган се запържва чесъна за много кратко в зехтин. 
              Добавя се тиквата, нарязана на малки кубчета. 
              Обърква се и се налива малко гореща вода. 
              Оставя се да се ври под капак, като все път, когато изври водата се долива по още малко и така докато тиквата омекне напълно и се пюрира. 
              Овкусява се с индийското орехче.
              Прибавя се сиренето, нарязано и то на малки парчета, обърквайки до разтапянето му и до приятен крем. 
              Сварената и отцедена паста се прибавя към крема и се обърква. 
              При сервиране по желание се поръсва с настърган пармезан. 
            

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Руло от тиквички с варено прошуто и моцарела





            Необходими продукти:

  • 4 бр.тиквички
  • 5 яйца
  • 2 - 3 супени лъжици пармезан / не е задължителен/
  • 5 супени лъжици галета
  • сол на вкус
  • 150 гр. варено прошуто 
  • 200 гр. моцарела 

            Яйцата се разбиват с тел. Тиквичките се рендосват, осоляват и оставят за кратко да со отделят течността, след което се изискват и добавят към яйцата. Също галетата и пармезана. Посолява се и се обърква. Получената смес се изсипва в широка, продълговата тава, покрита с хартия за печене и се изпича в загрята фурна на 190 гр. за около 15 минути. Готово, още топло му се реди плънката / в случая е тази/ и се завива на руло. Изчаква се да се охлади добре и се реже на тънки парчета. 

сряда, 26 ноември 2014 г.

Пърленки








              По рецепта на Илиана  от " Щъркелово гнездо".

              Необходими продукти:

  • около 500 гр. брашно
  • 1 яйце
  • 400 гр. кисело мляко
  • 100 мл топла вода вода
  • 20 гр. прясна мая
  • щипка сода бикарбонат
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол
  • за намазване - масло, скилидки чесън, подправки...

              Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до меко, еластично тесто, което се оставя да втасва.  / По рецепта е достатъчен и половин час, но аз в този момент се бях ангажирала с друго, така че моето си втаса добре./
               Маслото за намазване се оставя да омекне, след което се смесва с пресован или нарязан на дребно чесън, сол и подправки на вкус. 
              Тестото се разделя на топки, които с намаслени ръце се изтъняват на питки и се изпичат на скара или сгорещен сух тиган с незалепващо покритие / аз/ за около минута - две от двете страни. 
               Готови се намазват с чесновото ароматно масло. 


         

Портокалов кекс с рикота





            Рецептата е тази , разбира се.
            Единствено тук добавих сока и кората на един портокал.
            Освен това не разбих отделно белтъците, а яйцата цели със захарта и портокаловата кора до максимално обемен бял крем. След което добавих последователно портокаловия сок и рикотата, брашното с баакпулвера, все обърквайки с миксера на най - ниска степен вече и разлика няма :).
         

петък, 21 ноември 2014 г.

Пиле с тиквички и шафран






             Необходими продукти:

  • около 500 гр. пилешки гърди
  • 2 - 3 тиквички
  • 60 гр. масло
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1 лъжичка шафран 
  • щипка - две индийско орехче
  • сол

             Гърдите се нарязват първо на тънко по дължина и след това на ивички. Тиквичките също се нарязват на жулиен.  Заедно се овалват хубаво в смес от брашното, шафрана, индийското орехче и солта. 
             В широк тиган се се загрява маслото и в него се изпържва за много кратко от двете страни пилешкото. Добавят се тиквичките и това, което е останало от брашняната смес. 
             Наливат се 2 чаши гореща вода и под капак се оставя да ври на много слаб котлон до желана гъстота на сосчето. 

четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Ябълков крамбъл




            Необходими продукти:

  • 6 - 7 ябълки 
  • 2 - 3 супени лъжици мед
  • 30 гр. масло
  • канела
           За маслените трохи: 
  • 150 гр. брашно
  • 90 гр. масло
  • 90 гр. захар
  • 1 ванилия
  • настърганата кора на един лимон

            Брашното, маслото, захарта и ароматите се смесват и енергично се омесват до равномерни фини трохи, които в подходящ съд се слагат в хладилник да се охладят. 
            Маслото се разтопява в широк тиган с незалепващо покритие.
            Добавят се обелените и нарязани на тънки парчета ябълки, заедно с меда и канелата.
            Объркват се и се оставят за много кратко да се карамелизират, след което се прехвърлят в намазани / а / с масло форми / а / за печене. 

            Покриват се равномерно с маслените трохи. 

            Пече се в загрята фурна на 190 гр. до приятен загар. 
 

сряда, 19 ноември 2014 г.

Пясъчни картофи






            Картофите се нарязват на едри кубчета и се бланшират за няколко минути в подсолена вряща вода или пък се слагат цели и сварени се нарязват на кубчета, шайби...Прехвърлят се в подходяща форма за печене, предварително намазана с малко зехтин. Поръсват се с обилна смес от галета , настърган пармезан / Слагам аз почти винаги в съотношение 1 : 1 с галетата, но не е задължителен тук / и подправки на вкус - сол, розмарин, див чесън, копър, дори сладък червен пипер... Разбъркват се леко с пръсти, поливат се добре със зехтин и се запичат до златисто.

вторник, 18 ноември 2014 г.

Домашни сълзици





              От това тесто , което охладено

се разточва на тънка правоъгълна кора, на която се изрязват неравните краища.
              С помоща на четчица се намазва с много студена вода и се поръсва с кристална захар , която с точилката или с пръсти се притиска, за да прилепне добре.


              Навива се внимателно на руло от двата края към центъра и се нарязва на парченца с дебелина 1 - 1,5 см.,

които се редят в тава, покрита с хартия за печене.

Пекат се в загрята фурна на 190 - 200 гр. до хубав загар.
             / Имах неблагоразумието да ги поръся допълнително със захар преди да ги сложа във фурната , от което нямаше никаква нужда, освен че до някъде ги и загрозих :). Другото е , че преди време някъде из нета срещнах към захарта за поръсване да се добави и настърганата кора на един портокал био за по - хубав аромат. Сетих се за това, вече като ги изпекох, та остава за някой следващ път :). /

             

събота, 15 ноември 2014 г.

Свинско филе в прясно мляко



           Необходими продукти:

  • 500 гр. свинско филе
  • 1 литър прясно мляко
  • стръкчета розмарин и салвия
  • 2 - 3 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици светъл оцет 
  • зехтин

            Филето се измива, подсушава и потапя от всички страни в светъл оцет. Слага се в подходящ съд с марина от зехтин, розмарин, салвия, скилидки чесън и сол на вкус и така се прибира в хладилник за около 20 часа.  Мариновано /добре ароматизирано и с променен цвят/ филето се прехвърля в тясна тенджера с диаметър малко по - голям от него. Добавят се подправките, в които е стояло, полива се с нов зехтин и се покрива с прясното мляко. Оставя се да ври на много слаб котлон под капак. Нужни са около 50 - 60 минути. Готово се нарязва на тънки парчета и се поднася с желана гарнитура, която в случая е от картофи и бял лук, запечени със зехтин, масло и розмарин. 
              

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Пилешко с куркума и кисело мляко на фурна





           Около 500 гр. пилешки гърди се нарязват напречно на тънко и след това на жулиенчета / ивички/ .
           Слагат се в марина, приготвена от 3 - 4 супени лъжици кисело мляко, 2 чаени лъжици куркума, зехтин, 1 - 2 скилидки пресован или нарязан на дребно чесън, щипка - две индийско орехче и сол и така престояват едно денонощие в хладилник.
           Мариновани се редят в тава , покрита с хартия за печене и се изпичат в загрята фурна на 200 гр..

сряда, 12 ноември 2014 г.

Тарт Татен






            Всеизвестният френски обърнат сладкиш с карамелизирани ябълки и маслено тесто  / бризе'/   .
            Казват създаден по погрешка през миналия век от една от сестрите Татен, която приготвяйки обичайния маслен пай с ябълки, реди нарязания плод върху намаслената и поръсена със захар форма, забравяйки за тесто под тях. Сеща се за това  по средата на печенето и покрива с разточена кора бризе вече карамелизираните ябълки, а веднъж готов сладкиша, го обръща, за да заличи грешката :).


             Рецептата за тестото бризе' :

             За плънката:

  • 5 - 6 ябълки сорт Голден
  • 200 гр. захар и още малко за поръсване
  • 100 гр. масло


             Захарта с 1 - 2 лъжички захар се слага да се карамелизира и като се разтопи, се добавят 20 гр. масло. Когато стане на гъст жълт сироп, т.е. в момента , в който започне да се карамелизира се изсипва и разпределя равномерно на дъното на форма, покрита с хартия за печене / Така правя аз, но захарта може да се карамелизира направо във формата/.
             Ябълките се измиват, обелват и нарязват на едри парчета / на 4/ и се редят върху карамела. Поръсват се със захар. Останалото масло / 80 гр./ се нарязва на парчета и се слага върху ябълките.



              Охладеното тесто се разточва на тънка кора , с която внимателно се покриват ябълките и добре се затварят краищата.



              Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 45 - 50 минути.
              Готов сладкишът се обръща веднага върху подходящ поднос.

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Хляб с прясна сметана




             Със солидна хрупкава коричка, а копринено мек отвътре :)...

             Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 150 гр. топла вода
  • 150 гр. прясна животинска сметана
  • 50 гр. зехтин
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 сравнително равна лъжица захар
  • 2 чаени лъжички сол

             Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да шупне. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до много меко , но не лепкаво тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва. 
              Втасало тестото се оформя по желан начин и се слага във намаслена форма. 
              Маже се със зехтин и се оставя така да втасва. 
              Когато се понадуе, се поръсва с пшеничен грис или бяло брашно и се изпича в незагрята фурна на 170 - 190 градуса. 

неделя, 9 ноември 2014 г.

Шоколадов кекс






             Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 300 брашно
  • 300 гр. захар
  • 100 гр. олио
  • 150 гр. прясно мляко
  • 50 гр. горчиво какао
  • 2 / 3 пакетче баакпулвер / от 16 гр./ 
  • пакетче ванилия


             Яйцата и захарта се разбиват с миксер до светъл обемен крем, след което се добавят олиото, млякото, ванилията. Брашното се пресява с баакпулвера, смесва се с какаото и се добавя на части, обърквайки до сладка смес, която се изсипва в намаслена и набрашнена форма.
             Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 45 минути. 

петък, 7 ноември 2014 г.

Маслен пай на трохи с шоколадов крем Нутела






            Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 200 гр. масло / студено и нарязано на малки парчета/
  • 200 гр. захар
  • 2 яйца
  • половин пакетче баакпулвер 
  • 1 пакетче ванилия
  • кората на един лимон
           За пълнеж :
  • 400 гр. шоколадов крем Нутела / може и друг, разбира се/

            Продуктите за тестото се смесват върху подходящ плод и с пръсти енергично се омесват  до трохи, които се слагат в купа и се прибират в хладилник да се охладят. През това време шоколадовият крем се разтопява на водна баня. 
             С половината от охладените маслени трохи се покрива дъното на форма за печене. 



             Върху тях се разпределя разтопеният крем, като бордовете се оставят свободни,



        а върху него равномерно останалата половина от трохите. 


             Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 35 - 40 минути. 
             
            

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Милинки

                           





             Замесени по тази рецепта :
             Втасалото тесто все така разделено на многобройни малки парченца, оформени на гладки топчета, потопени в разтопено масло и редени във формичка.
             Оставени да втасат добре, след което поръсени с около 150 гр. натрошено сирене и покрити със заливка от 3 супени лъжици царевично брашно, запържено за много кратко в 100 гр. разтопено масло, кофичка от 120 гр. кисело мляко и едно яйце.

                           




              Изпечени в незагрята фурна на 180 - 190 градуса.

вторник, 4 ноември 2014 г.

Еклери с яйчен крем и сметана






                По тази рецепта , като  тук освен крема, добавих и разбита около 100 гр. течна животинска сметана с пудра захар, като пълнеж.