koleda

koleda

понеделник, 30 март 2015 г.

Маслен пай с лимонов крем / lemon curd/ и меринга






                 Необходими продукти за маслената основа:

  • 300 гр. брашно
  • 150 гр. студено масло, нарязано на малки парчета
  • 120 гр. захар
  • 3 жълтъка
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 чаена лъжичка баакпулвер 
  • настърганата кора на един лимон био
                Продуктите за крема, както и начина на приготвяне тук:

                За мерингата / белтъчната глазура/: 
  • 3 белтъка
  • 200 гр. кристална захар
  • 50 мл. вода

                 Брашното се изсипва върху работен плод и се оформя на кладенче, в което се слагат останалите продукти и енергично с пръсти се омесва гладко маслено тесто, което се увива в кухненски найлон и прибира в хладилник да се охлади. 
                 Охладено тестото се разточва внимателно на кора с големина малко по - голяма от диаметъра на формата , в която ще се пече и с нея се покрива дъното й и стените й до някъде/ в случая - форма с D 26 см с отлепящ се ринг, покрита с хартия за печене/. Надупчва се хубаво с вилица и се покрива с изрязано кръгло парче хартия за печене, върху което се изсипват едра морска сол или стар фасул. Изпича се в загрята фурна на 180 градуса за около 25 - 30 миути, като през последните десет минути се отстранява хартията отгоре с морската сол/ фасула/. 
                 Начин на приготвяне на мерингата: В малка касерола с смесват 150 гр. от захарта и водата и се слагат на котлона. През това време в купа се разбиват белтъците с миксер, добавяйки им, когато предобият обем, на части останалите 50 гр. захар. Когато захарния сироп загрее до 120 градуса , се добавя постепенно към разбитите белтъци , все разбивайки и след като се усвои, се бърка още в продължение на 10 минути. 
                  Изпеченият блат, все още топъл, се покрива равномерно с лимоновия крем, а върху него се разпределя и мерингата. 
                  Връща се във фурната и се доопича на 180 градуса за около 20 - 25 минути. 


четвъртък, 26 март 2015 г.

Млечна салата / дип/ с броколи






              По рецепта на Пепа Стоева .

              Необходими продукти:

  • 1 голям букет броколи 
  • 250 гр. крема сирене / при мен - " Филаделфия"/
  • 300 гр. заквасена сметана / в оригиналната рецепта - 1 кг. цедено мляко/ 
  • 4 - 5 супени лъжици зехтин
  • сока на половин лимон
  • стръкчета пресен копър
  • 2 пасирани скилидки чесън 
  • сол

            Броколите се измиват, начупват на розички и бланшират за кратко във вряща подсолена вида. Отцеждат се добре. 
            В купа се смесват сиренето, сметаната / цеденото мляко/, чесънът, лимоновият сок, копърът и сол на вкус. Обърква се. 
            Броколите се пасират и добавят към млечната смес. 
            Салатата се разбърква и прибира в хладилник да се охлади. 
             

сряда, 25 март 2015 г.

Милфьой - маскарпоне и ягоди








                 Необходими продукти:

  • 2 опаковки охладено правоъгълно бутер тесто - 42 / 25 см
  • 400 гр. ягоди
  • 400 гр. сирене маскарпоне 
  • 200 мл. прясна течна животинска неподсладена сметана / при липса - обикновена сладкарска/ 
  • 100 гр. пудра захар 

                Всяка кора се разрязва на два еднакви правоъгълника / Аз фактически оползотворих 1 и 1 / 2 от корите. / , които се надупчват добре с вилица и се изпичат в загрята фурна между 190 - 200 градуса за около 10 минути / наблюдават се/ . 
                Около 100 - 150 гр. от ягодите се пасират и в купа се смесват със сиренето, сметаната и захарта. Разбива се с миксер до твърд крем, които се прибира в хладилник за кратко да се охлади. 
                Десертът се сглобява в поднос, като се редуват корите, кремът и ягодите,  нарязани на филиики. Поръсва се с пудра захар и се охлажда добре .

                В случая е така, но би могъл да се оформи и по друг начин : тестото да се изреже на кръгли кори; да бъдат в по - голям размер или по - малък; на по - малко или повече пластове, като количеството крем между тях е по - малко; евентуалните изрезки да се натрошат и с тях да се покрият стените и т.н.


                
                

събота, 21 март 2015 г.

Панирани пилешки бутчета на фурна





                 Необходими продукти:

  • 6 бр. пилешки бутчета
  • 3 яйца
  • брашно
  • 3 супени лъжици галета 
  • 3 супени лъжици царевично брашно / моето е това за полента // качамак///
  • 2 супени лъжици настърган пармезан
  • лютив червен пипер 
  • зехтин 
                За марината: 
  • 1 лимон
  • 2 - 3 скилидки чесън 
  • зехтин 
  • сол, черен пипер

                   Бутчетата се измиват, подсушават с кухненска хартия и слагат / пожелателно/ в марината от лимоновия сок , зехтин, скилидките чесън, сол и черен пипер и в нея престояват дори една нощ.
                   Мариновани се овалват първо в брашното, след това се потапят в разбитите яйца и накрая много добре в смес от галетата, царевичното брашно, пармезана и червения пипер / при мен е лютив/.
                   Редят се в тавичка, покрита с хартия за печене и леко намазана със зехтин, а и се поливат нежно с него.
                   Пекат се в загрята фурна първо на 190, а към края на 200 градуса до приятен загар.

                 
                 

петък, 20 март 2015 г.

Галет с картофи, праз и рикота








                 Необходими продукти за тестото / бризе'/ :

  • 200 гр. брашно
  • 100 студено масло 
  • 60 мл. ледено студена вода
  • щипка сол
                  За плънката: 
  • 4 - 5 средно големи картофа
  • 3 - 4 стръка праз
  • 250 гр. сирене рикота
  • 2 яйца
  • 50 гр. настърган пармезан
  • зехтин
  • сол, черен пипер

               От брашното, маслото / нарязано на малки парчета/ и ледената вода енергично се омесва гладко маслено тесто / ако е нужно се добавя още малко брашно/.  Увива се с кухненски найлон и се прибира в хладилник да се охлади, като през това време се приготвя плънката.
              Картофите се сваряват цели във вряща подсолена вода не до пълно омекване. 
              Празът се нарязва на шайби и се бланшира за кратко с малко зехтин и като се поохлади му се добавят рикотата, настърганият пармезан / една част се отделя евентуално за поръсване/, яйцата / единият жълтък се отделя за намазване/, сол и черен пипер. Обърква се. 
              Охладеното тесто се разточва на тънка кора, която се разтила на дъното на подходяща форма за печене / ако е с отлепят се ринг, покрита с хартия за печене/. Надупчва се добре с вилица и се покрива с празения крем. Върху него се редят картофите, нарязани на тънки шайби и се намазват с отделения жълтък, размит с капки вода, олио или прясно мляко. 
              Ако краищата на маслената кора са високи , се обръщат към центъра. 
             Поръсва се евентуално с пармезан и се запича в загрята фурна на 180, а към края и на 190 градуса за около  50 минути.

              Тук още идеи за вкусен галет и солен щрудел. 

        


сряда, 18 март 2015 г.

Картофена запеканка по сицилиански / patate vastase/








                 Ами, най - обикновена запеканка, разбира се, но беше едно от първите ястия, на които тъкмо омъжена тук, в Италия, преди години попаднах, търсейки семпли и лесно изпълними рецепти, впредвид на това, че не умеех да готвя :) :).
                 Е' традиционен сицилиански начин за приготвяне на картофи на фурна, по - точно от провинция Трапани. Думата " vastaso" на тамошен диалект означава " зле възпитан" и защо точно така е наименувано ястието, едва ли ще се намери някой, който да знае отговора :)..


                  Необходими продукти:
  • около 1 кг. картофи
  • 300 гр. домати череша
  • 1 голяма глава лук
  • 250 гр. моцарела
  • 20 - 30 гр. масло
  • зехтин
  • розмарин или риган , а аз, освен това, добавих и лютив червен пипер

                 Картофите се нарязват на тънко, лукът също - на тънки полумесеци и във форма за печене се объркват със зехтин и подправки. Пекат се до готовност , след което се изваждат и им се добавят доматите, моцарелата, нарязана на кубчета и маслото на бучки. Връщат се във фирната и се доопичат, доколкото да се разтопи сиренето. 

понеделник, 16 март 2015 г.

Двуцветни кексчета







                Необходими продукти / 12 броя/ :

  • 2 яйца
  • 250 гр. брашно 
  • 150 мл. прясно мляко
  • 150 гр. захар
  • 100 мл. олио
  • 2 равни супени лъжици горчиво какао
  • 1 пакетче ванилия
  • половин пакетче баакпулвер / около 8 гр. /


               Яйцата и захарта се разбиват с тел. Прибавят се олиото, млякото и накрая смесените и пресяти брашно, баакпулвер и ванилия. Обърква се добре до гладка смес, която се разделя на две части. Към едната се добавя какаото и понеже става по - плътна от него, й се добавят 2 - 3 супени лъжици прясно мляко, за да се изравни по гъстота с бялата смес. Изсипват се с чаени лъжички във форма за мъфини, покрита с хартиени кошнички, наслагвайки ги по една, като гнездата се пълнят 2 / 3. 
               Изпичат се в загрята фурна между 170 - 180 градуса за около 20 - 25 минути. 

неделя, 15 март 2015 г.

Кашкавалки








                  Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/ 
  • 12, 5 гр. прясна мая
  • 60 гр. олио
  • 1 супена лъжица мед или захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 60 гр. разтопено масло за намазване
  • 250 гр. кашкавал / при мен е ит. сирене " Азиаго" с подобен вкус/ 


                 Маята с меда / захарта/ се разтваря в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира, след което се добавят останалите продукти и брашното на части, обърквайки енергично, а после и омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
                 Втасало тестото се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 0, 5 - 1 см, която се намазва с разтопеното масло и поръсва с настъргания кашкавал. Завива се на руло и се реже на охлювчета с ширина около 2, 5 - 3 см, които се редят в тава, покрита с хартия за печене. Мажат се с размит с капки вода, прясно мляко или олио жълтък и се оставят за около 30 минути да се отпуснат. 
                 Изпичат се в незагрята фурна в началото на 170 , а след това на 180 градуса. 
    

четвъртък, 12 март 2015 г.

Скиачиатина от тиквички / schiacciatina di zucchine/






                Скиачатина / schiacciatina/ е вид плосък / тънък/ и хрупкав хляб от област Мантова, Северна Италия. Правила съм нещо подобно, но с плънка и форма на пърленка / фокача/. Този вариант - с тиквички пък е вече популярна, изключително лесна и бърза рецепта от Неапол / Южна Италия/, която ми дойде желание да приготвя, след като видях това видео :


                 Необходими продукти:

  • 350 гр. тиквички
  • 350 мл. вода
  • 200 гр. брашно
  • 50 мл. зехтин 
  • 50 гр. настърган пармезан / сложих в случая , както е по рецепта, но следващия път ще го заменя с бяло саламурено сирене, понеже подозирам, че ще стане още по - апетитна/ 
  • сол, чесън на прах, черен пипер...


                Тиквичките се измиват и нарязват на тънки шайби. 
                В купа се смесват брашното, пармезанът и подправките, след което се налива постепенно водата, разбивайки с тел до гладко, а след нея по същия начин и олиото. 
                Прибавят се тиквичките и се обърква добре. 
                Получената смес се изсипва в широка тава, покрита с хартия за печене и поръсена с капки зехтин. 
                Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 40 минути, както е посочено във видео рецептата, но моята се изпече за около 55 минути. 

Солени кексчета









                 Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 250 гр. брашно
  • 200 мл. прясно мляко
  • 60 мл. олио
  • 50 гр. настърган пармезан 
  • половин пакетче баакпулвер 
  • 1 ч.л. сол
             И в случая: 
  • 1 малък патладжан, нарязан на дребни кубчета и задушен за кратко с капки зехтин
  • 4 - 5 домати череша
  • 2 шепи маслини
  • чесън на прах


                 В купа се смесват брашното, пармезана, баакпулвера и подправките. В отделна пък се разбиват яйцата, олиото и прясното мляко. Двете смеси се смесват и се обърква до гладко. Прибавят се патладжана и нарязаните домати и маслини. Разбърква се и получената смес се пълни във форма за мъфини с книжни кошнички, като гнездата се пълнят 2 / 3. 
                Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 20 - 25 минути. 

събота, 7 март 2015 г.

Какаови кексчета







               Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 250 гр. брашно
  • 150 мл. прясно мляко / не студено/ 
  • 150 гр. захар 
  • 100 мл. олио
  • 30 гр. горчиво какао / 3 равни супени лъжици /, а може и по - малко и ако сместа стане много гъста се добавят 3 - 4 супени лъжици прясно мляко 
  • половин пакетче баакпулвер / около 8 гр. / 
  • пакетче ванилия

               Яйцата и захарта се разбиват с тел. Добавят се олиото, млакото , а след това и смесените и пресяти брашно, какао, баакпулвер и ванилия. Обърква се добре до гладко и получената смес се разпределя във форма за мъфини, като гнездата се пълнят 2 / 3 . 
               Изпичат се в загрята фурна между 170 и 180 градуса за около 20 - 25 минути. 

петък, 6 март 2015 г.

Салата с портокал






              Обелен, доколкото позволява и комбиниран с валериана, резене и маслини.
              Овкусено със зехтин, балсамов оцет и малко сол.

четвъртък, 5 март 2015 г.

Кекс " Шоколад и кафе"







                 Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 350 гр. брашно
  • 300 гр. захар
  • 120 мл олио
  • 120 мл прясно мляко
  • 80 мл кафе от кафеварка
  • 30 гр. горчиво какао
  • 50 гр. разтопен натурален шоколад
  • 1 пакетче баакпулвер 
  • кората на 1 портокал био


                 Яйцата и захарта се разбиват продължително с миксер до обемен и светъл крем. Постепенно се прибавят олиото, млякото, кафето, шоколадът, а накрая и смесените и пресяти брашно, какао и баакпулвер, все разбивайки за кратко до гладко с миксера на най - ниска степен. 
                 Получената се се се изсипва в намаслена и набрашнена или покрита с хартия за печене форма и се изпича в зягрята фурна на 180 гр. за около 45 минути. 

сряда, 4 март 2015 г.

Мързелива запеканка с броколи






             Необходими продукти:

  • 1 букет броколи
  • 3 - 4 картофа
  • 200 гр. нарязан на кубчета бекон
  • 150 гр. разтегливо сирене / кашкавал/ , нарязано на кубчета
  • 200 гр. домати череша
  • 200 мл. прясно мляко
  • около 100 мл. готварска сметана
  • 1 супена лъжица брашно
  • настърган пармезан
  • подправка на вкус /моята микс от сух магданоз и лютива червена чушка / 
  • зехтин 

            Броколите се накъсват на розички, картофите се нарязват на тънки шайби и във форма за печене, намазана със зехтин , се смесват със сиренето , бекона и доматите. Овкусяват се и се объркват. Поливат се с прясното мляко, в което е разтворено брашното, а след това и със сметаната , поръсват се с пармезана и се запичат. 

понеделник, 2 март 2015 г.

Кекс с рикота и сиропирани праскови








                  Основната рецепта е все тази

                  Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 250 гр. брашно
  • 250 гр. захар
  • 250 гр. рикота 
  • 1 пакетче баакпулвер 
  • половин ампула ванилия
  • консерва сиропирани праскови / компот/ 

                Яйцата и захарта се разбиват продължително с миксер до обемен и светъл крем. Прибавя се рикотата, а след нея ванилията и смесените и пресяти брашно и баакпулвер, все разбърквайки за кратко до гладко с миксера на най - ниска степен. Към получената смес се добавя една част от прасковите, нарязани на кубчета или тънки филийки. Обърква се и се изсипва във намаслена и набрашнена форма. Отгоре се покрива / декорира/ с останалите праскови и се изпича в загрята фурна на 180 гр. за около 45 минути.