Ами, понеже описах миналогодишната и сега просто, за да спазя традицията, отбелязвам и нея, макар че в стремежа си и притеснението да приготвя по - голяма и вкусна почерпка и да се представя добре пред гостите :)) , не успях нито да я снимам добре, нито се сетих да направя и снимка в разрез...Пишейки това сега, се сещам да отбележа и това, че около рождения ден на Федерика, блогът навърши една годинка-:)) и да използвам случая да благодаря на всички, които го харесвате, следите и откривате рецепти за себе си в него. Да ние честито!
Та рецептата за блатa:
- 6 яйца на стайна температура
- 300 гр. захар
- 600 гр. брашно / често една част замествам с нишесте или картофено брашно, но в случая сложих само брашно/
- 2 кофички от 125 гр. кисело мляко с висока масленост
- 90 гр. олио
- 80 гр. горчиво какао
- 1 пакетче баакпулвер / 15 гр./
Яйцата със захарта се разбиват продължително / около 20 мин./ до много обемен, гъст крем.с който да могат да се пишат буквички, които да не се заличават за кратко.Добавят се олиото и киселото мляко. Накрят се прибавят на части пресованите брашно, баакпулвер и какао, като с дървена шпатула се обърква внимателно и добре с движения отдолу нагоре. Сместа се изсипва във форма / 26 см/ , покрита с хартия за печене или добре намаслена внимателно от края към средата и се пече в загрята фирма на 170 гр. за около 40 - 45 минути, като се проверява с клечка, но след 20 - та минута.
За крем между блатовете избрах ганаш от бял шоколад , като си приготвих двойна доза, за да покрия / заравня/ с него после тортата отвън , вместо да приготвям отделно маслен крем за това. Бяха нужни:
- 400 гр. бял качествен бял шоколад
- 400 гр. неподсладена сладкарска сметана
Сметаната се изсипва в подходяща тенджерка и се слага на котлона и в момента, в който започне да завира се отстранява. Добавя се шоколадът , начупен на малки парченца и се обърква, докато той се разтопи напълно. Прехвърля се в купа и се оставя да се охлади. След това се прибира в хладилник за поне 6 - 7 часа, след което се разбива с миксер до пухкав крем.
За сиропирането си приготвих ванилово мляко. :
Заврях /загрях/ 200 гр. вода и след като отстраних от котлона, пробавих 70 гр. захар / обърквайки да се разтвори добре/, ампула ванилия и около 50 гр. прясно мляко.
И така, блатът се разрязах на три диска , които сиропирах и и по между им разпределих 2 / 3 от крема. Последният сиропирах отгоре и с останалия крем намазах цялата торта. Покрих и декорирах с готов фондан.
Към тортата направих шоколадови кексчета, които декорирахме двете с рожденичката този път, за да не кажа , че почти тя с малко моя помощ, все в този стил -;)).
Завележка: Избягвам хранителните бои! Ползвам веднъж - дваж годишно - за тортата на Феде , че голямата вече не се радва на парти с торта-;) и вероятно по Коледа , ако ще декорирам бисквитки по някакъв повод.
Няма коментари:
Публикуване на коментар