Рецептата за блата е от рецептурника на кухненски робот Bimby с леки изменения:
- 300 гр. моркови
- 300 гр. брашно
- 100 гр. смлени бадеми
- 4 яйца
- 250 гр. захар
- 80 гр. олио
- 60 гр. прясно мляко
- 1 пакетче баакпулвер
- аромат / половин ампула портокалова есенция аз/
Вече за крема:
- 500 гр. маскарпоне
- 100 гр. пудра захар
- 200 гр. сладкарска сметана
- пол. ампула ромова есенция
За сиропа:
- 200 гр. вода
- 100 гр. захар
- пол. ампула ромова есенция
За бадемовия крокан:
- 200 - 250 гр. бадеми
- 100 - 120 гр. захар
- 1 супена лъжица олио
Яйцата се разбиват добре със захарта до побеляване с помоща на миксер. Добавят се постепено олиото и прясното мляко, ароматът. След това и пресятото брашно с баакпулвера, разбърквайки отново за крако до гладко с миксера. Прибавят се морковите / почистени и смлени в блендера/, както и смлените бадеми и се обърква добре с дървена лъжица. Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена. Пече се в загрята фурна на 170 - 180 гр. до суха клечка.
През това време продуктите за крема се смесват в купа и с миксера за кратко се разбиват до хубав твърд крем, който се слага за кратко в хладилника.
За сиропа водата и захарта се слагат да заврят. Отстранява се от котлона и се добавя аромата.
/ Кроканът приготвям по начина на Креми , откакто съм го прочела. /
В тиган с незалепващо покритие се слага захарта да се карамелизира без да разбърква, а евентуално само леко се разклаща. Добавят се ядките, аз и лъжица олио и се обърква . Прехвърля се върху кухненска хартия да изстине , след което се начупва или пасира.
В тиган с незалепващо покритие се слага захарта да се карамелизира без да разбърква, а евентуално само леко се разклаща. Добавят се ядките, аз и лъжица олио и се обърква . Прехвърля се върху кухненска хартия да изстине , след което се начупва или пасира.
Готовият морковен блат се нарязва на две или три платки / както е по - удобно/ и върху
поднос се сглобява тортата , като всяка платка се сиропирира и покрива с крем , като с останалата част от него накрая се намазва / заравнява/ цялата торта.
Поръсва се с крокана и се оставя да се стегне и охлади добре , преди да се разреже.
поднос се сглобява тортата , като всяка платка се сиропирира и покрива с крем , като с останалата част от него накрая се намазва / заравнява/ цялата торта.
Поръсва се с крокана и се оставя да се стегне и охлади добре , преди да се разреже.
Страхотна тортичка, Николина! Вече изпробвах рецептата и съм много доволна. Като изключим факта, че блатовете ми не бяха съвсем еднакви по дебелина, се получи перфектна торта, която за 2 дни остана в историята :D Благодаря Ви сърдечно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеСтрахотно, радвам се много!
И при мен платките не са никога перфектно еднакви / е, тук вероятно се получи добре:)/ , понеже нямам навика да ги пека отделно, а един блат, който след това режа.
Весели празници !
Bravo na maistora ! Samo da kaja, che technostta se izmerva v mililitri a ne v gramove .
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Диана!
ИзтриванеЗа забележката също! :) Сега ще коригирам. Разбира се , че е така.
Поздрави!
Правих тортата няколко пъти вече и тя ми стана коронния номер, така да се каже. Само че пека блатовете на три пъти, а не наведнъж. Става разкошна, ароматна и много вкусна торта. Обикновено околните се стъписват като разберат, че тортата е морковена, но после винаги искат още и още. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЕх, Краси, и аз все се каня за торти като тази да пека отделно платките , а не наведнъж блата , но съм мързелива за това:). Вероятно за следващата...
ИзтриванеРадвам се, че си така доволна!
Весели празници!