koleda

koleda

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Баклава от готови фини кори с грис и орехи




             Необходими продукти / в случая/:

  • почти 2 пакета готови фини кори
  • 250 гр. разтопено масло
  • 500 гр. сравнително едро смлени орехи
  • 3 - 4 супени лъжици грис
  • 700 гр. захар
  • 700 гр. вода
  • сока на 1 лимон
  • 1 пакетче ванилия
             Дъното на правоъгълна тава се намазва с масло и след това започват да се редят корите. Поливат се и с четчица почти равномерно се намазват с масло, като всяка 3 - 4 - та се поръсва лекото с грис и се покрива добре с орехи. Внимателно се нарязва на малки правоъгълни парчета и се полива равномерно с останалото масло. Пече се в загрята фурна на 160 - 180 гр. до приятен загар.


             В тенджерка се смесват захарта и водата и се слагат да заврят до хубав жълт сироп. Отстранява се от котлона и се добавят лимоновия сок и ванилията. Когато не е вече така горещ , но още топъл,  с него се залива изстиналата вече баклава.
             Хубаво е да престои така едно денонощие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар