А и за да се разтъжа с месенето, че от близо два месеца и половина не го бях опитвала :) :) .
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 200 гр. топло прясно мляко
- 20 гр. прясна мая
- 2 равни супени лъжици захар
- 1 равна супена лъжица сол
- 1 яйце и 1 жълтък / все за тестото/
- 90 гр. олио
- 50 - 60 гр. разтопено масло
Маята с половината захар се разтварят в топлото прясно мляко и се оставя за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното на части енергично обърквайки, а после омесвайки до меко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва, докато се удвои.
Втасало тестото се разделя на многобройни малки топчета, които се потапят в разтопеното масло и се редят в подходяща форма за печене. Отгоре се поливат / намазват/ с останалото масло и така питката се оставя да втасва.
Пече се в незагрята фурна на 170 - 190 гр. до готовност.
И едно слоесто хлебче по същата рецепта за тестото :
И едно слоесто хлебче по същата рецепта за тестото :
Готовото втасало тесто се разточва на не много тънка правоъгълна кора. Намазва се с разтопено масло , след което се нарязва на квадратни парчета, които се редят изправени, едно до друго в подходяща форма. Оставя се да втаса и се изпича все в незагрята фурна на 170 - 190 гр..
Ники, добре дошла отново! Затъжих се за теб и твоите вкуснотии това лято. Непременно ще пробвам тази питка още тази седмица. Ще споделя резултата :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда питката! Апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!