Вече по традиция / за втора година/ ги приготвям в дните около Свети Валентин и не, защото му придавам особена важност на празника, но просто така - за настроение-;)).
Миналогодишните оцветих с доматен концентрат, но днес като се завихрих и установих, че ми липсва...Та затова тазгодишното им издание е с цвят на червено цвекло, от което винаги имам в наличност, обичам...
Необходими продукти:
- 300 - 350 гр. грис от твърда пшеница
- 1 яйце / тук съотношението е такова, понеже цвеклото е достатъчно воднисто, а по принцип правилото при замесването на тесто за прясна паста е : 1 яйце на 100 гр. брашно
- 50 гр. сварено и пасираното червено цвекло
- 1 равна чаена лъжичка сол
За плънката:
- 90 гр. извара
- 50 гр. пармезан
- няколко стръка пресен магданоз
- сол
- черен пипер
И още:
- 50 гр. масло
- листа салвия
- пармезан
Начин на приготвяне:
От посочените продукти се замесва тесто, което се увива в кухненски найлон и се слага в хладилник за около час.
Вече охладено тестото се разточва на тънка кора / на ръка аз/ , от която се изрязват сърца с помоща на формичка. На половината от тях се слага по малко плънка / смляни с кухненския робот рикота, пармезан, магданоз, сол и черен пипер/ и се покриват с останалите.
Другият вариант е на половината от разточената кора да се сложи по малко от плънката на разстояние и да се покрие с другата половина, намазана леко с вода, след което с формичка да се изрежат сърчицата.
Краищата на всяко сърчице се притискат с виличка, за да не излезне плънката прибваренето.
Готовите равиоли се прибират в хладилник до момента , в който ще се варят.
Варят се в завряла подсолена вода, след което се отцеждат.
В широк тиган се загрява масло с листа салвия. Прибавят се равиолите и се разбъркват.
Отстраняват се от котлона и се сервират по желание поръсени с настърган пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар