- 500 гр. бяло брашно / по възможност екстра или за козунаци на София Мел /
- 20 гр. прясна мая
- 200 мл. топло прясно мляко
- 2 яйца и 1 жълтък за намазване
- 60 мл. олио
- 1 пълна лъжица мед / при липса - захар/
- 1 равна лъжица сол
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с меда в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и се омесва гладко и меко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва, докато се удвои.
Готовото втасало тесто се оформя по желание / аз разделих на две части, които усуках на фитили , които след това оплетох/ и получения бриош се слага в тавичка, покрита с хартия за печене.
Изчаква се да втаса , след което се маже с размит жълтък с капки мляко, вода или олио. Поръсва се по желание със семена.
Ако е добре втасал , се пече в загрята фурна на 190 - 200 гр., ако ли не - в незагрята първо на по - нисък градус / 170 - 180/ и към края на 190 градуса.
/ Моят беше идеално втасал , но въпреки това го пеках на нисък градус в незагрята фурна и си мисля , че заради това се пукна и се разтвори от едната страна-;)./
Izvinete, no briosh ne e solen kozunak. Briosh e sladyk to4no kato kozunak, a da ne e I po-sladyk
ОтговорИзтриванеМаминка, това го знаем всички и ако разгледате блога , ще срещнете няколко варианта на него. Бриош е точно козунак ; сладък продукт от втасващо тесто, замесено с яйца и масло. Тук обаче, става въпрос за негов солен вариант.
Изтриване