Със солидна хрупкава коричка, а копринено мек отвътре :)...
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 150 гр. топла вода
- 150 гр. прясна животинска сметана
- 50 гр. зехтин
- 20 гр. прясна мая
- 1 сравнително равна лъжица захар
- 2 чаени лъжички сол
Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да шупне. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до много меко , но не лепкаво тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва.
Втасало тестото се оформя по желан начин и се слага във намаслена форма.
Маже се със зехтин и се оставя така да втасва.
Когато се понадуе, се поръсва с пшеничен грис или бяло брашно и се изпича в незагрята фурна на 170 - 190 градуса.
Част от зехтина се омесва в тестото, а с останалата част се намазва хляба отгоре, или само се намазва със зехтин?
ОтговорИзтриванеВили, 50 - те гр. са за тестото, а оформен отделно го намазвам с още около 1 супена лъжица.
ИзтриванеХаресва ми изглежда страхотно
ОтговорИзтриване