Необходими продукти за тестото / бризе'/ :
- 200 гр. брашно
- 100 студено масло
- 60 мл. ледено студена вода
- щипка сол
За плънката:
- 4 - 5 средно големи картофа
- 3 - 4 стръка праз
- 250 гр. сирене рикота
- 2 яйца
- 50 гр. настърган пармезан
- зехтин
- сол, черен пипер
От брашното, маслото / нарязано на малки парчета/ и ледената вода енергично се омесва гладко маслено тесто / ако е нужно се добавя още малко брашно/. Увива се с кухненски найлон и се прибира в хладилник да се охлади, като през това време се приготвя плънката.
Картофите се сваряват цели във вряща подсолена вода не до пълно омекване.
Празът се нарязва на шайби и се бланшира за кратко с малко зехтин и като се поохлади му се добавят рикотата, настърганият пармезан / една част се отделя евентуално за поръсване/, яйцата / единият жълтък се отделя за намазване/, сол и черен пипер. Обърква се.
Охладеното тесто се разточва на тънка кора, която се разтила на дъното на подходяща форма за печене / ако е с отлепят се ринг, покрита с хартия за печене/. Надупчва се добре с вилица и се покрива с празения крем. Върху него се редят картофите, нарязани на тънки шайби и се намазват с отделения жълтък, размит с капки вода, олио или прясно мляко.
Ако краищата на маслената кора са високи , се обръщат към центъра.
Поръсва се евентуално с пармезан и се запича в загрята фурна на 180, а към края и на 190 градуса за около 50 минути.
Тук още идеи за вкусен галет и солен щрудел.
Тук още идеи за вкусен галет и солен щрудел.
Няма коментари:
Публикуване на коментар