Необходими продукти за маслената основа:
- 300 гр. брашно
- 150 гр. студено масло, нарязано на малки парчета
- 120 гр. захар
- 3 жълтъка
- 1 пакетче ванилия
- 1 чаена лъжичка баакпулвер
- настърганата кора на един лимон био
Продуктите за крема, както и начина на приготвяне тук:
За мерингата / белтъчната глазура/:
- 3 белтъка
- 200 гр. кристална захар
- 50 мл. вода
Брашното се изсипва върху работен плод и се оформя на кладенче, в което се слагат останалите продукти и енергично с пръсти се омесва гладко маслено тесто, което се увива в кухненски найлон и прибира в хладилник да се охлади.
Охладено тестото се разточва внимателно на кора с големина малко по - голяма от диаметъра на формата , в която ще се пече и с нея се покрива дъното й и стените й до някъде/ в случая - форма с D 26 см с отлепящ се ринг, покрита с хартия за печене/. Надупчва се хубаво с вилица и се покрива с изрязано кръгло парче хартия за печене, върху което се изсипват едра морска сол или стар фасул. Изпича се в загрята фурна на 180 градуса за около 25 - 30 миути, като през последните десет минути се отстранява хартията отгоре с морската сол/ фасула/.
Начин на приготвяне на мерингата: В малка касерола с смесват 150 гр. от захарта и водата и се слагат на котлона. През това време в купа се разбиват белтъците с миксер, добавяйки им, когато предобият обем, на части останалите 50 гр. захар. Когато захарния сироп загрее до 120 градуса , се добавя постепенно към разбитите белтъци , все разбивайки и след като се усвои, се бърка още в продължение на 10 минути.
Изпеченият блат, все още топъл, се покрива равномерно с лимоновия крем, а върху него се разпределя и мерингата.
Връща се във фурната и се доопича на 180 градуса за около 20 - 25 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар