koleda

koleda

сряда, 18 март 2015 г.

Картофена запеканка по сицилиански / patate vastase/








                 Ами, най - обикновена запеканка, разбира се, но беше едно от първите ястия, на които тъкмо омъжена тук, в Италия, преди години попаднах, търсейки семпли и лесно изпълними рецепти, впредвид на това, че не умеех да готвя :) :).
                 Е' традиционен сицилиански начин за приготвяне на картофи на фурна, по - точно от провинция Трапани. Думата " vastaso" на тамошен диалект означава " зле възпитан" и защо точно така е наименувано ястието, едва ли ще се намери някой, който да знае отговора :)..


                  Необходими продукти:
  • около 1 кг. картофи
  • 300 гр. домати череша
  • 1 голяма глава лук
  • 250 гр. моцарела
  • 20 - 30 гр. масло
  • зехтин
  • розмарин или риган , а аз, освен това, добавих и лютив червен пипер

                 Картофите се нарязват на тънко, лукът също - на тънки полумесеци и във форма за печене се объркват със зехтин и подправки. Пекат се до готовност , след което се изваждат и им се добавят доматите, моцарелата, нарязана на кубчета и маслото на бучки. Връщат се във фирната и се доопичат, доколкото да се разтопи сиренето. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар