Ами, най - обикновена запеканка, разбира се, но беше едно от първите ястия, на които тъкмо омъжена тук, в Италия, преди години попаднах, търсейки семпли и лесно изпълними рецепти, впредвид на това, че не умеех да готвя :) :).
Е' традиционен сицилиански начин за приготвяне на картофи на фурна, по - точно от провинция Трапани. Думата " vastaso" на тамошен диалект означава " зле възпитан" и защо точно така е наименувано ястието, едва ли ще се намери някой, който да знае отговора :)..
Необходими продукти:
- около 1 кг. картофи
- 300 гр. домати череша
- 1 голяма глава лук
- 250 гр. моцарела
- 20 - 30 гр. масло
- зехтин
- розмарин или риган , а аз, освен това, добавих и лютив червен пипер
Картофите се нарязват на тънко, лукът също - на тънки полумесеци и във форма за печене се объркват със зехтин и подправки. Пекат се до готовност , след което се изваждат и им се добавят доматите, моцарелата, нарязана на кубчета и маслото на бучки. Връщат се във фирната и се доопичат, доколкото да се разтопи сиренето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар