Скиачатина / schiacciatina/ е вид плосък / тънък/ и хрупкав хляб от област Мантова, Северна Италия. Правила съм нещо подобно, но с плънка и форма на пърленка / фокача/. Този вариант - с тиквички пък е вече популярна, изключително лесна и бърза рецепта от Неапол / Южна Италия/, която ми дойде желание да приготвя, след като видях това видео :
Необходими продукти:
- 350 гр. тиквички
- 350 мл. вода
- 200 гр. брашно
- 50 мл. зехтин
- 50 гр. настърган пармезан / сложих в случая , както е по рецепта, но следващия път ще го заменя с бяло саламурено сирене, понеже подозирам, че ще стане още по - апетитна/
- сол, чесън на прах, черен пипер...
Тиквичките се измиват и нарязват на тънки шайби.
В купа се смесват брашното, пармезанът и подправките, след което се налива постепенно водата, разбивайки с тел до гладко, а след нея по същия начин и олиото.
Прибавят се тиквичките и се обърква добре.
Получената смес се изсипва в широка тава, покрита с хартия за печене и поръсена с капки зехтин.
Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 40 минути, както е посочено във видео рецептата, но моята се изпече за около 55 минути.
Направих я Нинка ! :) Но в диетичен вариант ! С овесени трици ,абе с една дума да ти кажа ,след два месеца ще правя оригинала !!! :) Само да попитам сместа не е гъста нали? Аз сега я карах на око ,ама като правя оригинала ,ще спазя мерките ,макар ,че аз трябва да увеличавам количеството :) ,защото имам 2-ма мъже в къщи ! :):) Затова питам сместа каква е !
ОтговорИзтриванеРядка е, много рядка, Славе.
ИзтриванеВиж, аз пък за пълнозърнест вариант при следващ път ще мисля:).
Ааа, ако ще е за наяждане на мъже, други трябва да са количествата, да :)))))). Иначе така е само за чоплене пред телевизора , вместо семки хахаха.