Този семпъл сладкиш, но пък истинско шоколадово изкушение е по произход от остров " Капри " - област Кампания /Южна Италия/ . По думите на местните там е най - обичаният и популярен италиански шоколадов сладкиш, но ако попитате северняците, по - голямата част от тях, за да не напиша и всички/ екстремно на север/, дори няма и да са и чували за него-;))). E, вторите определено са пропуснали много, най - вече заради неустоимата тук, фатална комбинация между шоколад и бадеми. Другото му голямо предимство е, че е десерт без брашно.
Рецептата е универсална , с много малки различия в пропорциите на съставките.
Необходими продукти:
- 300 гр. белени бадеми
- 300 гр. натурален шоколад
- 250 гр. масло на стайна температура
- 200 гр. захар
- 5 яйца
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Бадемите се запичат леко и се смилат или начупват на едро. Маслото, нарязано на парчета и захарта се разбиват в домашния робот или с миксера, както направих аз. Жълтъците се отделят от белтъците и постепено се прибавят. Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда, бъркайки с лъжица. Добавя се към сместа и с него се доразбива до гладко. Прибавят се бадемите и с тях се разбърква с добре с дървена лъжица. Белтъците се разбиват на пухкав сняг и се изсипват при шоколадовата смес. Все с дървената лъжица се обърква много внимателно с движения отдолу нагоре. Прехвърля се във форма / моята е с диаметър 26 см/ , покритата с хартия за печене и се пече около 1 час в предварително загрята фурна на 180 гр..
Готов сладкишът се поръсва с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар