Необходими продукти:
- 300 гр. меки бисквити
- 150 гр. разтопено масло
- 2 супени лъжици мед
- евентуално малко горчиво какао
- 500 гр. сирене маскарпоне / В случая е с него за разнообразие, но обикновено правя чийзкейка със сирене " Филаделфия". Хареса ми и така, дори следващия път ще опитам и с рикота - половината количество./
- 300 мл. прясна течна животинска сметана / Тя е неподсладена./
- 200 гр. пудра захар
- сока и кората на един лимон био
- 6 гр. желатин на листчета
За глазурата / може и без нея/:
- 100 гр. захар
- 200 мл. вода
- 2 по - скоро с куп чаени лъжички натурално царевично нишесте
- сока и кората на един лимон био
Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло, меда и евентуално горчиво какао / Основата на чийзкейка я предпочитам какаова и винаги й добавям , ако бисквитите не са какаови, щедро количество горчиво какао. В случая също сложих, но този път по - дискретно./ . Обърква се добре и се прехвърля на дъното на форма с отлепящ се ринг / D 26 см/. Заравнява се и се прибира в хладилник.
В купа се смесват сиренето, пудрата захар, настърганата кора и сока на лимона. Обърква се до гладък крем. Отделно се разбиват 200 мл. от сметаната, а останалите 100 мл. се загряват на котлона и в тях се разтваря желатинът, предварително накиснат с студена вода за около 10 минути. Всичко се смесва , обърква се до гладко и полученият крем се се разпределя равномерно върху бисквитения блат. Прибира се в хладилник, докато се стегне.
Чийзкекът е готов за консумация / завършен/ и в този вид и аз обикновено спирам до тук, но този път реших да го покрия с глазура / желатин /. За него в малка касерола се смесват захарта, нишестето, настърганата кора и сокаът на лимона и водата. Обърква се и се вари за кратко до сгъстяване, все разбърквайки. Охлажда се и с него се покрива десертът. Разрязва се веднага или се слага отново за известно време в хладилник, преди да се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар