Идеята да оформя по този интересен начин комбинацията бисквити, маскарпоне и ягоди, а не на обичайния чийзкейк, взех от тук :
Необходими продукти :
- 400 гр. меки бисквити
- 200 гр. разтопено масло
- 2 супени лъжици мед
- 250 гр. сирене маскарпоне
- 200 мл. прясна течна животинска сметана / при липса - обикновена сладкарска/
- 100 - 150 гр. пудра захар
- 200 гр. ягоди
Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло и меда. Обърква се до гладко и почти 2 / 3 от тази смес се изсипва на дъното на форма с отлепваш се ринг / D 24 или D 26, както е в моя случай/, покрита са с хартия за печене. Заравнява се добре с лъжица , като леко се повдига към краищата. Прибира се в хладилник да се охлажда.
Междувременно се приготвя кремът, като се смесват на едно сиренето, сметаната и пудрата захар. Разбиват се с миксер до твърд крем , към който се прибавят нарязаните ягоди и с тях е обърква, след което се разпределя върху поохладената вече бисквитена основа.
Отгоре се поръсва равномерно с останалите трохи и се охлажда за около поне два часа, преди да се разреже.
Ники, много оригинално и интересно предложение. Непременно ще се приготви в бизките дни и си представям реакцията на малките като видят десерта :) Презентацията ти е шедьовър. Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Иве!
ИзтриванеМного е свеж и приятен, а мързелив :) !
Тук, в Италиански е голям хит в момента :).
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеКакво е при нас, животинската сметана?
ОтговорИзтриванеЖивотинската сметана, независимо от местоположениетно , си е все животинска, т.е. не от растителен , а животински произход / от краве мляко/. Това, което единствено ме съмнява, е че в България в този й вид - прясна, а не трайно консервирана, може и да я няма и затова посочвам винаги като алтернатива обикновената сладкарска.
Изтриване