Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 12,5 гр. прясна мая
- 150 гр. кисело мляко
- 100 мл. топло прясно мляко
- 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
- 70 гр. разтопено масло или 60 мл. олио
- 80 гр. захар / евентуално може да се увеличи до 100 гр./
- 1 пакетче баакпулвер
- половината кора на един портокал био
- евентуален пълнеж / В моя случай са парченца шоколад от великденски шоколадови яйца , който вкъщи в момента е в килограми след отминалия тук / Италия/ Великден./
Маята се разтваря с една супена лъжица захар или мед в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои.
Втасалото тесто се разделя на равни части / в моя случай са девет/, които се оформят в желаната бриош форма / или се оформя// оплита// един единствен бриош // козунак/// с евентуалния пълнеж. / Тези разточих на дълги и тесни кори. Сложих им пълнежа по цялата дължина и захванах краищата. Издължих с пръсти, прегърнах на две, усуках и накрая завих на охлюв. /
Редят се в тава , покрита с хартия за печене и се остават да втасат, след което се намазват с жълтъка, размит с капки прясно мляко, вода или олио и поръсват с кристална, гранулирана захар...или друго по желание и се изпичат в незагрята фурна на 180 , а към края и на 190 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар