koleda

koleda

сряда, 8 април 2015 г.

Бриоши / козуначета/ с кисело мляко







                  Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 12,5 гр. прясна мая
  • 150 гр. кисело мляко 
  • 100 мл. топло прясно мляко
  • 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
  • 70 гр. разтопено масло или 60 мл. олио 
  • 80 гр. захар / евентуално може да се увеличи до 100 гр./ 
  • 1 пакетче баакпулвер 
  • половината кора на един портокал био
  • евентуален пълнеж / В моя случай са парченца шоколад от великденски шоколадови яйца , който вкъщи в момента е в килограми след отминалия тук / Италия/ Великден./ 

                  Маята се разтваря с една супена лъжица захар или мед в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
                  Втасалото тесто се разделя на равни части / в моя случай са девет/,  които се оформят в желаната бриош форма / или се оформя// оплита// един единствен бриош // козунак/// с евентуалния пълнеж. / Тези разточих на дълги и тесни кори. Сложих им пълнежа по цялата дължина и захванах краищата. Издължих с пръсти, прегърнах на две, усуках и накрая завих на охлюв. / 
                   Редят се в тава , покрита с хартия за печене и се остават да втасат, след което се намазват с жълтъка, размит с капки прясно мляко, вода или олио и поръсват с кристална, гранулирана захар...или друго по желание и се изпичат в незагрята фурна на 180 , а към края и на 190 градуса. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар