Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 200 мл. топло прясно мляко
- 12, 5 гр. прясна мая
- 3 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
- 1 супена лъжица захар или мед / за маята/
- 70 мл. олио или 80 гр. разтопено масло
- 80 гр. захар / би могло да се увеличи до 100 гр./
- 1 пакетче ванилия
- настъргана портокалова или лимонова кора / био/
- пълнеж според предпочитанията / единият е с ягодов конфитюр ,на другият с начупен млечен шоколад/
Маята със захарта / меда/ се разтваря в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Прибавят се останалите съставки и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои.
Втасало тестото се разделя на шест равни части, всяка от които се оформя на фитил, който леко се разтила / разточва / и в средата по цялата дължина му се слага от пълнежа. Затваря се прегръщайки и поприщипвайки двете страни. По три се оплитат на две плитки, които се разполагат в тава , покрита с хартия за печене и се остават да втасват, докато се пооголемят, след което се намазват с отделения жълтък, размит с капки прясно мляко или олио и се пекат в незагрята фурна от 160 градуса и постепенно увеличавайки до 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар