koleda

koleda

петък, 3 октомври 2014 г.

Морковено - бадемова торта с крем маскарпоне

 




               Рецептата за блата е от рецептурника на кухненски робот Bimby с леки изменения:

  • 300 гр. моркови 
  • 300 гр. брашно
  • 100 гр. смлени бадеми
  • 4 яйца
  • 250 гр. захар
  • 80 гр. олио
  • 60 гр. прясно мляко
  • 1 пакетче баакпулвер
  • аромат / половин ампула портокалова есенция аз/

              Вече за крема:

  • 500 гр. маскарпоне
  • 100 гр. пудра захар
  • 200 гр. сладкарска сметана
  • пол. ампула ромова есенция

              За сиропа: 
  • 200 гр. вода
  • 100 гр. захар
  • пол. ампула ромова есенция
      
             За бадемовия крокан: 
  • 200 - 250 гр. бадеми
  • 100 - 120 гр. захар 
  • 1 супена лъжица олио

                
              Яйцата се разбиват добре със захарта до побеляване с помоща на миксер.  Добавят се постепено олиото и прясното мляко, ароматът. След това и пресятото брашно с баакпулвера, разбърквайки отново за крако до гладко с миксера. Прибавят се морковите / почистени и смлени в блендера/, както и смлените бадеми и се обърква добре с дървена лъжица. Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена. Пече се в загрята фурна на 170 - 180 гр. до суха клечка.

             През това време продуктите за крема се смесват в купа и с миксера за кратко се разбиват до хубав твърд крем, който се слага за кратко в хладилника. 
              За сиропа водата и захарта се слагат да заврят. Отстранява се от котлона и се добавя аромата. 
              / Кроканът приготвям по начина на  Креми   , откакто съм го прочела. /
              В тиган с незалепващо покритие се слага захарта да се карамелизира  без да разбърква, а евентуално само леко се разклаща.  Добавят се ядките, аз и лъжица олио и се обърква . Прехвърля се върху кухненска хартия да изстине , след което се начупва или пасира. 
              Готовият морковен блат се нарязва на две или три платки / както е по - удобно/ и върху
 поднос се сглобява тортата , като всяка платка се сиропирира и покрива с крем , като с останалата част от него накрая се намазва / заравнява/ цялата торта.

              Поръсва се с крокана и се оставя да се стегне и охлади добре , преди да се разреже.
 
           



6 коментара:

  1. Страхотна тортичка, Николина! Вече изпробвах рецептата и съм много доволна. Като изключим факта, че блатовете ми не бяха съвсем еднакви по дебелина, се получи перфектна торта, която за 2 дни остана в историята :D Благодаря Ви сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Страхотно, радвам се много!
      И при мен платките не са никога перфектно еднакви / е, тук вероятно се получи добре:)/ , понеже нямам навика да ги пека отделно, а един блат, който след това режа.
      Весели празници !

      Изтриване
  2. Bravo na maistora ! Samo da kaja, che technostta se izmerva v mililitri a ne v gramove .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      За забележката също! :) Сега ще коригирам. Разбира се , че е така.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Правих тортата няколко пъти вече и тя ми стана коронния номер, така да се каже. Само че пека блатовете на три пъти, а не наведнъж. Става разкошна, ароматна и много вкусна торта. Обикновено околните се стъписват като разберат, че тортата е морковена, но после винаги искат още и още. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Краси, и аз все се каня за торти като тази да пека отделно платките , а не наведнъж блата , но съм мързелива за това:). Вероятно за следващата...
      Радвам се, че си така доволна!
      Весели празници!

      Изтриване