koleda

koleda

вторник, 21 май 2013 г.

Козуначени кифлички




   

             Необходими продукти:

  • 500 гр. бяло брашно 
  • 20 гр. прясна мая / ако разполагате с повечко време и 12 гр. са достатъчни/
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 1 яйце + един жълтък за намазване
  • 1 супена лъжица мед
  • 80 гр. захар / евентуално може да се увеличи до 100 гр./ 
  • 50 гр. олио 
  • 40 гр. разтопено масло и още за намазване
  • кората на един лимон
  • конфитюр


            Приготвяне:

            Разтваряме маята и меда в топлото прясно мляко и изчакваме малко да пошупне,след което добавяме всички останали продукти. Първо объркваме енергично с лъжица, а после с помоща на още малко брашно омесваме до гладко и меко тесто, което покриваме и  оставяме на топло да повтаса.После разделяме на четири части ,които разточваме на кръгли блатове.Режем на триъгълници,на които слагаме по лъжичка конфитюр / аз/ или каквото друго обичаме/ шоколад,крем,локум/ и завиваме.Редим ги в тавичка/ аз по- близичко една до друга,понеже така стават по - височки/, мажем с разбити жълтък,сметана и прясно мляко и ги оставяме да втасват.Веднъж готови ги печем  на 190 гр. до готовност. Разтапяме допълнително масло и още топли ги намазваме с четка и ги поръсваме със захар на кристали.







              Ето още, но тях с разликата, че ги не ги намазах с нищо преди да ги изпека, а готови, още топли дори , ги потопих от лицевата страна в прясно мляко и след това ги овалях в кристална захар-;).




И по същата рецепта тазгодишните / 2014/ великденски козунаци -;).
Двойно количество на посочените продукти, но 6 яйца, от които единия жълтък за намазване-;): 





По празници, ама преди всичко и в делници у нас производителност да искате!-;))
/ тези са с по блокче бял шоколад за пълнеж-;)/




22 коментара:

  1. много вкусни изглеждат тези кифлички. Много интересна форма имат и мисля следващият път мойте кифлички така да ги направя.
    Приятна вечер и весел празник.

    ОтговорИзтриване
  2. Искам да си ги направя, но не разбрах тези 50 г захар, в тестото ли се слагат или са за поръсване

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Денислав Аспарухов, това количество захар е за тестото, а за декориране/ поръсване/ е нужно още-;). Опитайте втория вариант - готови да ги потопите в прясно мляко и след това в захар-;). Станаха чудесни така , истински сладкиши-;).

      Изтриване
  3. Благодаряза апетитното предложение, обаче и на мен не ми стана ясно 40-те гр. краве масло влагат ли се при замесването на тестото или са занамазването след изпичане ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, те са за тестото, а ако след изпичането ще се мажат с масло, си трябва още-;).

      Изтриване
  4. А аз искам да попитам за намазването на кифличките - сметаната,жълтъка и млякото се комбинират заедно ли или са просто поотделно като идеи за намазване? И предполагам,че става въпрос за сладкарска сметана.... Моля,да извините въпросите ми,но обещах на сина ми да опитаме заедно да сътворим тези вкусни кифлички :) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Искра! Сметаната е готварска, но иде реч, жълтъкът за намазване да бъде размит с капки прясно мляко или сметана, или дори също с вода-;). Съветвам ви и вас да опитате , както мен последния път, а именно да ги изпечете без да ги намазвате с нищо, а готови да ги потопите от лицевата страна в прясно мляко и после в кристална захар. На децата се харесва повече така...

      Изтриване
    2. Благодаря ви,Николина :) :) Ще опитаме както ни посъветвахте :)
      Голямо приключение ще е утре с приготовлението :) :) :)

      Изтриване
  5. Направих кифличките и поничките:) Станаха върховни!!!Веднага ги поставям в любими рецепти! Това ще е великденския ми козунак:) Благодаря ви много Николина!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартина, това е чудесно! Много се радвам, наистина! Преди Великден опитайте и маслената роза - бриош с маслен крем , ако решите и кой знае, кой знае за великденски козунак...-:) Поздрави!

      Изтриване
  6. Nikolina, zdraveite. Chudia se gore dolu za kolko vreme se ostavia testoto da vtasa. Mnogo iskam da napravia kiflichkite za zakuska i ne swm sigurna dali she ima vreme sutrinta da se prigotviat, ili testoto triabva da se zamesi vecherta i da se izpekwt kiflichite na drugata sutrin. Swvet?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено се изчакват , докато се удвоят / 1 - 2 часа/ , а при липса на време се слагат направо в незагрята фурна на 60 гр. да втасат бързо така и после се увеличават постепено градусите до макс. 180 - 190 гр..Често , като оформя, ги Замразявам и после ги вадя вечерта от фризера, оставям ги цяла нощ в тавичката, в която ще ги пека и на сутринта ги намазвам и ги изпичам.

      Изтриване
    2. Станаха превъзходни кифличките. Вече няколко пъти ги правя и всеки път се получават идеално меки и вкусни. Благодаря ти много за рецептата и уточненията :)

      Изтриване
  7. Е , Ники предизвикателството от твоя страна си струваше. По нощните часове след фъча с който се бях захванала ,започнах да майсторя твоите кифлички. Получиха се толкова меки и пухкави- хапнах 4 -срам ме ,но... не издържах.Хубав ден и благодаря за рецептата. Надявам се следващият път на вид да станат красиви като твоите!

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо, Тони, това е чудесно! И мен последната партида много ме изкуши и ако това ще те успокои , изядох два пъти по толкова -;))). Поздрави и нядявам се до скоро!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей,Николина!Изпечените кифлички в топло или студено прясно мляко се потапят?И направо от фурната извадени или трябва малко да починат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня! Да, още топли, само леко отдъхнали - не горещи и в студено прясно мляко. Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте може ли със суха мая.Благодаря.

      Изтриване
  10. Здравейте може ли със суха мая.Благодаря

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване