koleda

koleda

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Croissant

       


                                                   





               Няма да повярвате , като узнаете колко лесно е всъщност да се приготвят кроасан в домашни условия и как съвсем не отстъпват по вкус на купешките - тези от бара рано сутрин.
               Да си ги приготвям, за мен от доста време вече не е предизвикателство, а навик, понеже са обичайна и най - любима закуска вкъщи-;).
               Започнах с и дълго време следвах рецептата на Паолета от популярния италиански кулинарен блог " Anice & Cannella" :http://aniceecannella.blogspot.it/2009/11/i-cornetti-sfogliati-quelli-del-bar.html   / все от нея се научих да приготвям и невероятните бриоши на Джулия Чаийлд/ , като те не са точно оригиналният френски кроасан,замесен без яйца, без никакъв аромат и с много малко захар , а в същото време разточен с огромно количество масло / тесто от 500 гр. брашно се разточва с близо 300 гр. масло/ . Всъщност са техните италиански побратими cornetti sfogliatti del bar / многолистни кифлички от бара  с еспресото сутрин/, така ароматни, меки и сладки и така любима и незаменима закуска на поколения италианци-;).
               С времето / опита и експериментите/ промених съдържанието и количеството на продуктите в рецептата, която ползвах. Чудесни, но твърде маслени намирах тези на Паолета, макар че аз обичам масло, но тук ми идваше в повече, а освен това и недостатъчно сладки за нашите вкусове-;).

               Та ето с какво ги замесвам сега:    
  • 500 гр. високопротеинно бяло брашно, т.е. това за козунаци / за България екстра на София Мел препоръчвам, а аз се намирам в Италия и тук ползвам брашното Манитоба/ 
  • 20 гр. прясна мая.
  • 2 яйца + 1 жълтък за намазване
  • 70 мл. олио
  • 100 гр. захар
  • щипка сол
  • 1 лъжичка мед
  • 180 мл. топла вода 
  • пакетче ванилия и още за глазурата
  • кората на един лимон 
  • евентуално пълнеж - конфитюр, шоколад, крем...
  • 80 - 100 гр. меко масло за разточването 

               Начин на приготвяне: 

               Маята с меда се разтварят в топлата вода . Добавят се останалите продукти и
брашбото на части, омесвайки гладко тесто / аз меся винаги на ръка/ . Покрива се и се оставя на топло да втасва, докато си удвои обема.
                В началото разточвах и аз по познатия начин със студено масло от 250 гр. , но после възприех друг , много по - лесен и с наполовина по - малко масло и сега го споделям.
                Готовото втасало тесто се разделя на две части. Всяка се разточва на тънка кора и едната й половина се намазва с масло.


               Покрива се с другата и на получената кора отново се намазва едната половина.




               Сгъва се с другата и отново така.




             Получава  се това пакетче,


което се разточва бавно и много внимателно, за да не се разкъса и да излезне маслото, но ако се случи, а  и се случва / на мен и до сега леки пукнатини, които вероятно на снимка не личат много/ , не е фатално-;). Вероятно вида няма да е перфектен , но вкуса ще е все този прекрасен-;). Еее, практика се иска - всеки нов опит с по - добър резултат от предишния !-;)) Със всички е така...



             Разточената кора се реже на триъгълници / при мен 6 ; получават ми се винаги 12 кроасана от това количество тесто/ . Прави им се разрезче в основата, пожелание  им се слага по лъжичка пълнеж и се завиват на кифличка.






              Слагат се в тава, покрита с хартия за печене тези , които ще се пекат в момента, а останалите могат да се замразят ч както правя аз винаги. Сега ги очаква дълго втасване - 6, 7, дори 8 часа . Обикновено ги оставям вечер да втасват, а сутрин ги намирам наднормени като мен -;))) и ги изпичам , а в случая гк оставих целия следобяд и вечера към 20 часа ги изпекох.




              След около 7 часа те вече изглеждаха така:
     





               Мажат се с размит с няколко капки вода или мляко жълтък и се изпичат в загрята фурна на 200 гр.  за около 10 минути, наблюдавайки ги.
              Още топли пожелание им се прави глазура от захарен сироп - 2 лъжички захар, 1 лъжичка вода и малко ванилия, която се затопля на котлона, колкото да се разтопи захарта.


               По дяволите , този път не си открих захарните гранули, с които обикновено ги поръсвам за разкош, а точно сега държах да се представя добре-;)).

   

           



   

     















17 коментара:

  1. Много вкусни изглеждат, Николина. Непременно ще ги опитам.:) А точно за какво се правят тези разрезчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галина, Вили, благодаря ви! Вили, не е задължително, прави се , за да им се даде евъзможно по - добра форма, а и изтегляйки така крайчетата като е разрязано, се покрива по - добре пълнежът -;).

      Изтриване
  2. най сетне една много ясна рецепта на кроасан, които италянците си държат винаги в тайна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виолета, много благодаря! Лили, стремяла съм се точно да е ясна и възможно най - лесна за изпълнение -;).

      Изтриване
  3. Обичам кроасани и винаги съм искала да ги приготвя сама, но .... Ето, че вече мога да пробвам. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, в очакване ще съм да споделите после-;). Поздрави!

      Изтриване
  5. Кроасаните станаха чудесни!Благодаря Николинка,ще опитам и други твои рецептИ!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, много се радвам ! Благодаря ти и аз за доверието!

      Изтриване
  6. Ehhh che vkusnoooo...Mislia da se probvam i az da vidia dali shte se poluchi neshto. Az swm v shtatite i swvsem ne swm sigurna s kakvo brashno da gi napravia no shte razpitam. Samo ne razbrah ot 6 triwgwlnika kak ti se poluchavat 12 kroasancheta...Mnogo swjaliavam za glupavia vwpros no swm novak v kuhniata i mi e vreme da se naucha kak se praviat vkusni zakuski :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Иванка! Получават ми се 12, защото тестото разделям на две части, всяка от които разточвам и режа на 6 триъгълника. Що се отнася до брашното, идеята е да е високопротеинно, произвеждащо глутен, заради изключителната лекота и мекота, която предава. Поздрави!

      Изтриване
  7. Ееее,по красиви и лесни кроасани не съм виждала,непременно ще ги направя,а и още много неща,проссто сте страхотна!Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Елеонита / ако позволиш на " ти" , разбира се/!
    Да, за кратко, с почти никакви усилия, с дори по - малко от половината на обичайното количество масло, резултатът е много ефирни многолистни кифлички / кроасан / :) :).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване