koleda

koleda

неделя, 15 март 2015 г.

Кашкавалки








                  Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/ 
  • 12, 5 гр. прясна мая
  • 60 гр. олио
  • 1 супена лъжица мед или захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 60 гр. разтопено масло за намазване
  • 250 гр. кашкавал / при мен е ит. сирене " Азиаго" с подобен вкус/ 


                 Маята с меда / захарта/ се разтваря в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира, след което се добавят останалите продукти и брашното на части, обърквайки енергично, а после и омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои. 
                 Втасало тестото се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 0, 5 - 1 см, която се намазва с разтопеното масло и поръсва с настъргания кашкавал. Завива се на руло и се реже на охлювчета с ширина около 2, 5 - 3 см, които се редят в тава, покрита с хартия за печене. Мажат се с размит с капки вода, прясно мляко или олио жълтък и се оставят за около 30 минути да се отпуснат. 
                 Изпичат се в незагрята фурна в началото на 170 , а след това на 180 градуса. 
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар