Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 200 мл. топло прясно мляко
- 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
- 12, 5 гр. прясна мая
- 60 гр. олио
- 1 супена лъжица мед или захар
- 2 чаени лъжички сол
- 60 гр. разтопено масло за намазване
- 250 гр. кашкавал / при мен е ит. сирене " Азиаго" с подобен вкус/
Маята с меда / захарта/ се разтваря в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира, след което се добавят останалите продукти и брашното на части, обърквайки енергично, а после и омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои.
Втасало тестото се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 0, 5 - 1 см, която се намазва с разтопеното масло и поръсва с настъргания кашкавал. Завива се на руло и се реже на охлювчета с ширина около 2, 5 - 3 см, които се редят в тава, покрита с хартия за печене. Мажат се с размит с капки вода, прясно мляко или олио жълтък и се оставят за около 30 минути да се отпуснат.
Изпичат се в незагрята фурна в началото на 170 , а след това на 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар