koleda

koleda

четвъртък, 30 май 2013 г.

Неаполитански хлебчета





                    Живееки в екстремно северната част на Италия, нямаше как да се запозная с тях веднага...Трябваше ми време и постоянен интерес към общо италианската кухня, за да открия и тази много популярна южно - италианска / неаполитанска/ закуска;). Рецептата си е моя интерпретация , така че съвсем не претендирам за оригиналност....


                     Необходими продукти:


  • 500 гр. брашно 
  • 20 гр. прясна мая
  • 250 мл. топло прясно мляко
  • 50 мл. олио / не зехтин/
  • 1 лъжица мед 
  • 1 лъжица сол 
  • 250 гр. пушен бекон на кубчета или друг колбас
  • 250 гр. настъргано сирене " Азиаго" / близко до българския кашкавал/
  • жълтък за намазване

                    Приготвяне:

                    Маята и меда разтваряме в топлото прясно мляко и оставяме за малко да се активира. Добавяме солта, олиото, брашното и замесваме гладко и еластично  тесто, което оставяме да почива за около час.
                    Готовото, вече втасало тесто разточваме на правоъгълна кора, върху която разпределяме плънката, която може и да е и според личния вкус. Завиваме на руло и режем на парчета, широки около 4 см., които редим така изправени в тавичка, покрита с хартия за печене. Мажем ги старателно отвсякъде  с жълтък , разбит с капки олио и ги оставяме да втасват, докато се надуят.


                    Печем  на 190 гр. за около 15 - 20 минути. 



Кренвиршки от същото тесто : 




4 коментара:

  1. тези съм ги пробвала, децата няма няма и се присетят да им направя пак, онова дето е като пица но е навито, му казват. Супер са

    ОтговорИзтриване
  2. Blagodaria vi za rezeptata. Stana lubima na nasheto semeistvo.

    ОтговорИзтриване
  3. Това е чудесно, Мина!
    Радвам се много!
    Приготвяйте ги и със здраве си ги хапвайте!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване