koleda

koleda

петък, 21 февруари 2014 г.

Вита баница с мая





               Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 250 гр. топла вода
  • 20 гр. мая
  • 2 яйца /единия жълтък за намазване/ 
  • 50 гр. олио
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжици сол
             За плънката: 
  • 250 гр. сирене
  • 100 гр. масло/ 60 - 70 гр. , от които - разтопено/

               Начин на приготвяне: 

        
              Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Изчаква се за кратко да се активира и се добавят останалите продукти. Замесва се меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва. Втасало се премесва. Отново втасало се разделя на четири части . Всяка се разточва на много тънка правоъгълна кора , върху се маже от разтопеното масло и се поръсва равномерно от натрошеното сирене. Навива се на руло и се усуква и издърпва леко. Завива се в тавичка  и така последователно останалите.


             Оставя се да почине така за около половин час, след което се намазва с разбития жълтък. Отгоре се разпределя останалото масло и се пече в незагрята фурна на 170 гр. в началото , докато се надуе, а след това на 180 градуса. 
             



             Тази  е все така оформена , но й промених тестото / 500 гр. брашно; 20 гр. прясна мая; 250 гр. прясно мляко; 80 гр. разтопено масло ; 1 лъжица захар, 2 чаени лъжички сол/, а е и без сирене , както и преди печенето намазана с прясно мляко, вместо с размит жълтък.   Ами, стана си една невероятно уханна и пухкава масленица-;)). 










31 коментара:

  1. Супер е Ники!!!!! Никога не съм правила баница с мая,крайно време е да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. току що я направих ( готова изпечена) и мога да кажа , че се получи страхотно. Отиваме да и се насладим :) и благодаря за чудесната рецепта

    ОтговорИзтриване
  3. Прелест! Благодаря за рецептата, Ники!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, Снеже, Лили, Мегито и Федора! Мегито, да ви е сладко! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен загар! Изглежда много апетитно ... и какво съвпадение :) Май сме яли баница по едно и също време :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много се извинявам,но това от горе не е масло,а мас,поне така се вижда от снимката,коментирайте,моля!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че е масло, как ще е мас?! Тази мазнина въобще не я употребявам !

      Изтриване
  7. Благодаря, Гоголина! Сърдечни поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. направих я,стана разкошна,сърдечно благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието, Роси! Честит празник!

      Изтриване
  9. Честит празник на всички!
    Ники ако мога така да нарека, благодаря ти мила от цялото си сърце за рецептата това е невероятно вкусно токущо я изкарах от фурната. Благодаря ти.
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Таня, благодаря ти и аз! Така се радвам, че си останала доволна!

      Изтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. толкова апетитна изглежда. Задължително ще изпробвам рецептата. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  12. Много апетитна изглежда ще я приготвя на близките си

    ОтговорИзтриване
  13. Ники,приготвих баничката,страхотна е,неустоима-нямах търпение да я извадя от печката за да видя дали се е получила-мекичка,пухкава,а и лесна за приготвяне.Благодаря за рецептата:)Прегръдки :):):)

    ОтговорИзтриване
  14. Ооо, Сузи, страхотно!
    Радвам се много, че си останала така доволна!
    Меси си я със здраве!
    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Николина, здравейте. Направих баница по Вашата рецепта. Получи се страхотна - супер хрупкава отвън, а с апетитно мека средичка. Благодаря.
    Може ли да публикувам рецептата в моя блог? Естествено ще посоча линк към Вашата публикация като източник на рецептата.
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как не?!
      Разбира се!
      Толкова ми е приятно дори!
      Благодаря ти за доверието / ако позволиш на " ти" , разбира се:)/ !
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Сърдечно благодаря за разрешението, Николина!
      Баницата е неустоимо вкусна.
      Изпращам ти едно виртуално сърчице с благодарност: https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE/379632202199436
      Ако моите творения ти харесат, моля натисни бутончето "Харесвам". А ако ти харесват повече, моля сподели с приятели и близки.
      С поздрав от кулата!

      Изтриване
    3. Невероятно!!...
      Всички тези красоти ти ли ги твориш?!
      Брави, майстор си!
      Поздравления!

      Изтриване
    4. Да, аз майсторя всички тези красоти. Благодаря! В момента магазинчето е заредено с мартенички. Може да ги разгледаш. http://www.ruchnaizrabotka.com/u-3471/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8/
      Скоро ще пусна рецептата за баница в моя блог. Вече няколко пъти си похапваме от нея. Страхотна е!

      Изтриване
  16. Тази баница стана любимка на нашето семейство! Много e вкусна. Благодаря за рецептата! И да вметна само, че аз я правя и със св.мас (но домашна) и става много нежна и мека. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Не се и съмнявам, Руми!
      Благодаря и аз!
      Поздрави от Северна Италия!

      Изтриване
  17. Извинявайте за може би глупавия въпрос, но никога не съм точила баница, та колко време долу горе е "втасването" и може ли да стане по-бързо във фурна на много ниски градуси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Даа, множе, разбира се. Когато нямате време и желание да чакате втасване в случая , но и при всички останали тестени, след оформяне направо във фурната и първите 15 - 20 минути на около 60 гр., а после увеличавате постепено .

      Изтриване
  18. В момента я пека! Баницата е страхотна! Благодаря за вкусната рецепта :)

    ОтговорИзтриване