koleda

koleda

петък, 21 февруари 2014 г.

Вита баница с мая





               Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 250 гр. топла вода
  • 20 гр. мая
  • 2 яйца /единия жълтък за намазване/ 
  • 50 гр. олио
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжици сол
             За плънката: 
  • 250 гр. сирене
  • 100 гр. масло/ 60 - 70 гр. , от които - разтопено/

               Начин на приготвяне: 

        
              Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Изчаква се за кратко да се активира и се добавят останалите продукти. Замесва се меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва. Втасало се премесва. Отново втасало се разделя на четири части . Всяка се разточва на много тънка правоъгълна кора , върху се маже от разтопеното масло и се поръсва равномерно от натрошеното сирене. Навива се на руло и се усуква и издърпва леко. Завива се в тавичка  и така последователно останалите.


             Оставя се да почине така за около половин час, след което се намазва с разбития жълтък. Отгоре се разпределя останалото масло и се пече в незагрята фурна на 170 гр. в началото , докато се надуе, а след това на 180 градуса. 
             



             Тази  е все така оформена , но й промених тестото / 500 гр. брашно; 20 гр. прясна мая; 250 гр. прясно мляко; 80 гр. разтопено масло ; 1 лъжица захар, 2 чаени лъжички сол/, а е и без сирене , както и преди печенето намазана с прясно мляко, вместо с размит жълтък.   Ами, стана си една невероятно уханна и пухкава масленица-;)). 










31 коментара:

  1. Супер е Ники!!!!! Никога не съм правила баница с мая,крайно време е да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. току що я направих ( готова изпечена) и мога да кажа , че се получи страхотно. Отиваме да и се насладим :) и благодаря за чудесната рецепта

    ОтговорИзтриване
  3. Прелест! Благодаря за рецептата, Ники!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, Снеже, Лили, Мегито и Федора! Мегито, да ви е сладко! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен загар! Изглежда много апетитно ... и какво съвпадение :) Май сме яли баница по едно и също време :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много се извинявам,но това от горе не е масло,а мас,поне така се вижда от снимката,коментирайте,моля!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че е масло, как ще е мас?! Тази мазнина въобще не я употребявам !

      Изтриване
  7. Благодаря, Гоголина! Сърдечни поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. направих я,стана разкошна,сърдечно благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието, Роси! Честит празник!

      Изтриване
  9. Честит празник на всички!
    Ники ако мога така да нарека, благодаря ти мила от цялото си сърце за рецептата това е невероятно вкусно токущо я изкарах от фурната. Благодаря ти.
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Таня, благодаря ти и аз! Така се радвам, че си останала доволна!

      Изтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. толкова апетитна изглежда. Задължително ще изпробвам рецептата. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз, the witch!
      Весели празници!

      Изтриване
  12. Много апетитна изглежда ще я приготвя на близките си

    ОтговорИзтриване
  13. Ники,приготвих баничката,страхотна е,неустоима-нямах търпение да я извадя от печката за да видя дали се е получила-мекичка,пухкава,а и лесна за приготвяне.Благодаря за рецептата:)Прегръдки :):):)

    ОтговорИзтриване
  14. Ооо, Сузи, страхотно!
    Радвам се много, че си останала така доволна!
    Меси си я със здраве!
    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Николина, здравейте. Направих баница по Вашата рецепта. Получи се страхотна - супер хрупкава отвън, а с апетитно мека средичка. Благодаря.
    Може ли да публикувам рецептата в моя блог? Естествено ще посоча линк към Вашата публикация като източник на рецептата.
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как не?!
      Разбира се!
      Толкова ми е приятно дори!
      Благодаря ти за доверието / ако позволиш на " ти" , разбира се:)/ !
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Сърдечно благодаря за разрешението, Николина!
      Баницата е неустоимо вкусна.
      Изпращам ти едно виртуално сърчице с благодарност: https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE/379632202199436
      Ако моите творения ти харесат, моля натисни бутончето "Харесвам". А ако ти харесват повече, моля сподели с приятели и близки.
      С поздрав от кулата!

      Изтриване
    3. Невероятно!!...
      Всички тези красоти ти ли ги твориш?!
      Брави, майстор си!
      Поздравления!

      Изтриване
    4. Да, аз майсторя всички тези красоти. Благодаря! В момента магазинчето е заредено с мартенички. Може да ги разгледаш. http://www.ruchnaizrabotka.com/u-3471/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8/
      Скоро ще пусна рецептата за баница в моя блог. Вече няколко пъти си похапваме от нея. Страхотна е!

      Изтриване
  16. Тази баница стана любимка на нашето семейство! Много e вкусна. Благодаря за рецептата! И да вметна само, че аз я правя и със св.мас (но домашна) и става много нежна и мека. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Не се и съмнявам, Руми!
      Благодаря и аз!
      Поздрави от Северна Италия!

      Изтриване
  17. Извинявайте за може би глупавия въпрос, но никога не съм точила баница, та колко време долу горе е "втасването" и може ли да стане по-бързо във фурна на много ниски градуси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Даа, множе, разбира се. Когато нямате време и желание да чакате втасване в случая , но и при всички останали тестени, след оформяне направо във фурната и първите 15 - 20 минути на около 60 гр., а после увеличавате постепено .

      Изтриване
  18. В момента я пека! Баницата е страхотна! Благодаря за вкусната рецепта :)

    ОтговорИзтриване