По рецепта на Марияна Стоева от Варна, моя добра виртуална приятелка-;).
Необходими продукти:
За блата:
- 2 ч.чаши брашно
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 ч. чаша захар
- 1 / 2 ч. чаша олио
- 1 равна супена лъжица сода за хляб
- 2 чаени лъжици канела
- 3 чаени лъжици горчиво какао
За сиропа:
- 1 ч. чаша вода
- 1 / 2 ч. чаша захар
За масления крем:
- 200 гр. масло на стайна температура
- 1 ч. чаша пудра захар
- 1 яйце
- 1 пакетче ванилия / пол. ампула портокалова есенция аз/
За крокана:
- 1 ч. чаша захар
- около 100 гр. орехови ядки
Начин на приготвяне:
В купа се смесват киселото мляко, олиото и захарта. В друг съд се смесват брашното, содата, канелата и какаото и се прехвърлят при течната смес. Разбива се с миксер и се прехвърля в намаслена и набрашнена тава. Пече се в загрята фурна на 220 гр. за около 20 минути.
Ред е на сиропа. Изчаква се само да заври и когато изстине с него се залива изстиналия също блат.
Сега се разбиват добре с миксер съставките за крема и готов с него се намазва отгоре сиропирания блат.
В съд с няколко лъжички захар се карамелизира захарта за крокана. Добавят се орехите и се изсипва върху хартия за печене. Като изстине се смила на брашно в блендера или се счуква в хаванче и с него се поръсва сладкиша. / Аз добавих още щедро количесво смлени орехи. /
Ред е на сиропа. Изчаква се само да заври и когато изстине с него се залива изстиналия също блат.
Сега се разбиват добре с миксер съставките за крема и готов с него се намазва отгоре сиропирания блат.
В съд с няколко лъжички захар се карамелизира захарта за крокана. Добавят се орехите и се изсипва върху хартия за печене. Като изстине се смила на брашно в блендера или се счуква в хаванче и с него се поръсва сладкиша. / Аз добавих още щедро количесво смлени орехи. /
Няма коментари:
Публикуване на коментар