Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 280 гр. топла вода
- 20 гр. прясна мая
- 60 гр. олио
- 100 гр. захар
- 1 равна супена лъжица захар или мед
- щипка сол
- 1 пакетче ванилия
- настърганата кора на един портокал био
- 2 лъжички растителна сметана
- за пълнеж - конфитюр, мармалад...
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с лъжицата захар в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и се замесва меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва.
Втасалото тесто се разделя на две части и всяка една се разточва на тънка кръгла кора. Реже се на триъгълници, на които се прави леко разрезче в основата / за по - добро оформяне , а и за да не изтича конфитюрът при печенето/ и им се слага по лъжичка пълнеж.
Завиват се на кифлички, които се редят в тава , покрита с хартия за печене и се оставят да втасат. Когато се надуят , се мажат със сметаната , размита с капки вода и по желание се поръсват с кристална захар.
Втасалото тесто се разделя на две части и всяка една се разточва на тънка кръгла кора. Реже се на триъгълници, на които се прави леко разрезче в основата / за по - добро оформяне , а и за да не изтича конфитюрът при печенето/ и им се слага по лъжичка пълнеж.
Завиват се на кифлички, които се редят в тава , покрита с хартия за печене и се оставят да втасат. Когато се надуят , се мажат със сметаната , размита с капки вода и по желание се поръсват с кристална захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар