Необходими продукти:
- 250 гр. пълнозърнесто брашно
- 250 гр. бяло брашно
- 300 мл. топла вода
- 20 гр. прясна мая
- 1 супена лъжица зехтин за тестото и още за намазване
- 1 супена лъжица захар
- 1 равна супена лъжица сол
- домати
- маслини
- риган
- едра сол за поръсване
Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се оставя за кратко да се активира. Добавят се зехтинът и брашната на части заедно със солта, обърквайки и омесвайки до много меко, леко лепнещо тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва, докато се удвои.
Втасало тестото се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене и се прегъва веднъж - дваж , след което с намазани със зехтин ръце се издърпва / издължава/ вминателно , правейки дупчици с пръсти. Полива се със зехтин, така че дупчиците буквално да се напълнят с него :) :),
след което се редят доматите и маснините. Поръсва се с едра сол и риган и се оставя така за около 30 минути да се отпусне.
след което се редят доматите и маснините. Поръсва се с едра сол и риган и се оставя така за около 30 минути да се отпусне.
Пече се в загрята фурна на 190 - 200 гр.
Няма коментари:
Публикуване на коментар