koleda

koleda

петък, 20 февруари 2015 г.

Маслен пай на трохи с млечен крем










                 Рецептата за масленото тесто логично е все тази , но за удобство я пиша отново :

                 Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 200 гр. студено масло , нарязано на малки парчета
  • 200 гр. захар
  • 2 яйца
  • половин пакетче баакпулвер 
  • половин ампула ванилия
  • кората на 1 лимон био

                Върху удобен плод се изсипва брашното и се образува кладенче, в което се слагат останалите продукти и с пръсти енергично се омесва до дребни, сравнително сухи маслени трохи, които се прехвърлят в купа и се прибират в хладилник. 
                

               За крема: 
  • 500 мл. прясно мляко
  • 50 гр. царевично нишесте или брашно 
  • 120 гр. захар
  • половин ампула ванилия 

               В тенджера се смесват захарта и нишестето / брашното/ , след което се добавя млякото  постепенно, бъркайки с тел до изглаждане. Добавя се и ароматът. Слага се на котлона да заври при непрекъснато разбъркване до сгъстяване. Отмества се и се покрива в непосредствен допир с кухненски найлон, за да не образува солидна кора при изтиването. Охлажда се добре. 
               Дъното на форма, покрита с хартия за печене , се покрива с 1 / 2 от маслените трохи. Заглажда се леко. Отгоре се разпределя охладеният крем , оставяйки малък борд, а върху него равномерно останалите маслени трохи. 
              Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 35 - 40 минути. 
              

Няма коментари:

Публикуване на коментар