Рецептата за масленото тесто логично е все тази , но за удобство я пиша отново :
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 200 гр. студено масло , нарязано на малки парчета
- 200 гр. захар
- 2 яйца
- половин пакетче баакпулвер
- половин ампула ванилия
- кората на 1 лимон био
Върху удобен плод се изсипва брашното и се образува кладенче, в което се слагат останалите продукти и с пръсти енергично се омесва до дребни, сравнително сухи маслени трохи, които се прехвърлят в купа и се прибират в хладилник.
За крема:
- 500 мл. прясно мляко
- 50 гр. царевично нишесте или брашно
- 120 гр. захар
- половин ампула ванилия
В тенджера се смесват захарта и нишестето / брашното/ , след което се добавя млякото постепенно, бъркайки с тел до изглаждане. Добавя се и ароматът. Слага се на котлона да заври при непрекъснато разбъркване до сгъстяване. Отмества се и се покрива в непосредствен допир с кухненски найлон, за да не образува солидна кора при изтиването. Охлажда се добре.
Дъното на форма, покрита с хартия за печене , се покрива с 1 / 2 от маслените трохи. Заглажда се леко. Отгоре се разпределя охладеният крем , оставяйки малък борд, а върху него равномерно останалите маслени трохи.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 35 - 40 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар