То е традиционно еврейско ястие - запеканка, което може да бъде в солен или сладък вариант. Не го познавах и от това, което разгледах, оставам с впечатлението , че рецептата , по която приготвих моето, вероятно е някаква по - широка интерпретация :). Каквато и да е, от уважение към източника аз също го нарекох така, а по - важното е , че е много е вкусно!
Необходими продукти:
- 2 кг. картофи
- 500 гр. кайма / телешка аз /
- 3 яйца
- 200 гр. майонеза, приготвена по тази рецепта
- 5 супени лъжици настърган пармезан /аз/ и още за поръсване
- 6 супени лъжици пшеничен грис / аз /
- 1 малка глава лук
- пресен магданоз, риган, черен пипер, индийско орехче, сол
- капки зехтин
Каймата се омесва с подправките , 1 яйце, лука - нарязан на дребно, 2 супени лъжици пшеничен грис и 2 супени лъжици настърган пармезан. Картофите се настъргват на едро и в купа се смесват с 2 яйца, 3 супени лъжици пармезан, 4 супени лъжици пшеничен грис, сол и черен пипер.
Дъното на форма за печене се намазва с много малко зехтин. Изсипва се 1 / 2 от картофената смес и се разпределя равномерно. Отгоре се разтила каймата и се покрива с останалата картофена смес. Намазва се с майонезата. Поръсва се с настърган пармезан / по оригиналната рецепта са 150 гр. кашкавал/ и се запича.
Няма коментари:
Публикуване на коментар