Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 300 мл. топла вода
- 20 гр. прясна мая
- 30 мл. зехтин и още за намазване
- 1 супена лъжица захар
- 1 равна супена лъжица сол
- маслини
- пресни стръкчета розмарин
- едра сол за поръсване
Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира. Прибавят се останалите продукти и се замесва много мекичко, не гладко , по - скоро лепнещо тесто, което се покрива и се оставя да втасва, докато се удвои.
Втасало тестото се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене и се сгъва веднъж - два пъти, след което с намазани със зехтин пръсти се разтила добре, правейки също дупчици. Намазва се / полива/ обилно със зехтин, така че дупчиците буквално да се напълват с него.
Покрива се с маслини, които се притискат леко в тестото и се поръсва с пресни стръкчета розмарин и малко едра сол.
Покрива се с маслини, които се притискат леко в тестото и се поръсва с пресни стръкчета розмарин и малко едра сол.
Изчаква се да втаса / отпусне/ около половин час и се изпича в загрята фурна на 190 - 200 градуса.
Обожавам такава фокача. Нямам розмарин в момента, иначе на момента бих приготвила.
ОтговорИзтриванеПоздрави за снимките стъпка по стъпка и приятното описание.
Усмихнат ден!
Розмаринът тук прекрасно се съчетава със зехтина и маслините и е класическият вкус фокача, но като алтернатива има друга комбинация също много ароматна и апетитна, Габи - домати, маслини и риган :).
ИзтриванеБлагодаря ти много!
Хубав ден и от мен!