Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 250 гр. топла вода
- 20 гр. мая
- 2 яйца /единия жълтък за намазване/
- 50 гр. олио
- 1 супена лъжица захар
- 2 чаени лъжици сол
За плънката:
- 250 гр. сирене
- 100 гр. масло/ 60 - 70 гр. , от които - разтопено/
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря със захарта в топлата вода. Изчаква се за кратко да се активира и се добавят останалите продукти. Замесва се меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва. Втасало се премесва. Отново втасало се разделя на четири части . Всяка се разточва на много тънка правоъгълна кора , върху се маже от разтопеното масло и се поръсва равномерно от натрошеното сирене. Навива се на руло и се усуква и издърпва леко. Завива се в тавичка и така последователно останалите.
Оставя се да почине така за около половин час, след което се намазва с разбития жълтък. Отгоре се разпределя останалото масло и се пече в незагрята фурна на 170 гр. в началото , докато се надуе, а след това на 180 градуса.
Оставя се да почине така за около половин час, след което се намазва с разбития жълтък. Отгоре се разпределя останалото масло и се пече в незагрята фурна на 170 гр. в началото , докато се надуе, а след това на 180 градуса.
Тази е все така оформена , но й промених тестото / 500 гр. брашно; 20 гр. прясна мая; 250 гр. прясно мляко; 80 гр. разтопено масло ; 1 лъжица захар, 2 чаени лъжички сол/, а е и без сирене , както и преди печенето намазана с прясно мляко, вместо с размит жълтък. Ами, стана си една невероятно уханна и пухкава масленица-;)).
Супер е Ники!!!!! Никога не съм правила баница с мая,крайно време е да пробвам.
ОтговорИзтриваненаистина сте вълшебница
ОтговорИзтриванетоку що я направих ( готова изпечена) и мога да кажа , че се получи страхотно. Отиваме да и се насладим :) и благодаря за чудесната рецепта
ОтговорИзтриванеПрелест! Благодаря за рецептата, Ники!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Снеже, Лили, Мегито и Федора! Мегито, да ви е сладко! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесен загар! Изглежда много апетитно ... и какво съвпадение :) Май сме яли баница по едно и също време :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!
Много се извинявам,но това от горе не е масло,а мас,поне така се вижда от снимката,коментирайте,моля!?
ОтговорИзтриванеРазбира се, че е масло, как ще е мас?! Тази мазнина въобще не я употребявам !
ИзтриванеБлагодаря, Гоголина! Сърдечни поздрави и на вас!
ОтговорИзтриваненаправих я,стана разкошна,сърдечно благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието, Роси! Честит празник!
ИзтриванеЧестит празник на всички!
ОтговорИзтриванеНики ако мога така да нарека, благодаря ти мила от цялото си сърце за рецептата това е невероятно вкусно токущо я изкарах от фурната. Благодаря ти.
Таня
О, Таня, благодаря ти и аз! Така се радвам, че си останала доволна!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванетолкова апетитна изглежда. Задължително ще изпробвам рецептата. Благодаря.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз, the witch!
ИзтриванеВесели празници!
Много апетитна изглежда ще я приготвя на близките си
ОтговорИзтриванеНики,приготвих баничката,страхотна е,неустоима-нямах търпение да я извадя от печката за да видя дали се е получила-мекичка,пухкава,а и лесна за приготвяне.Благодаря за рецептата:)Прегръдки :):):)
ОтговорИзтриванеОоо, Сузи, страхотно!
ОтговорИзтриванеРадвам се много, че си останала така доволна!
Меси си я със здраве!
Прегръдки и поздрави!
Николина, здравейте. Направих баница по Вашата рецепта. Получи се страхотна - супер хрупкава отвън, а с апетитно мека средичка. Благодаря.
ОтговорИзтриванеМоже ли да публикувам рецептата в моя блог? Естествено ще посоча линк към Вашата публикация като източник на рецептата.
С поздрав от кулата!
Ама как не?!
ИзтриванеРазбира се!
Толкова ми е приятно дори!
Благодаря ти за доверието / ако позволиш на " ти" , разбира се:)/ !
Поздрави!
Сърдечно благодаря за разрешението, Николина!
ИзтриванеБаницата е неустоимо вкусна.
Изпращам ти едно виртуално сърчице с благодарност: https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE/379632202199436
Ако моите творения ти харесат, моля натисни бутончето "Харесвам". А ако ти харесват повече, моля сподели с приятели и близки.
С поздрав от кулата!
Невероятно!!...
ИзтриванеВсички тези красоти ти ли ги твориш?!
Брави, майстор си!
Поздравления!
Да, аз майсторя всички тези красоти. Благодаря! В момента магазинчето е заредено с мартенички. Може да ги разгледаш. http://www.ruchnaizrabotka.com/u-3471/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8/
ИзтриванеСкоро ще пусна рецептата за баница в моя блог. Вече няколко пъти си похапваме от нея. Страхотна е!
Тази баница стана любимка на нашето семейство! Много e вкусна. Благодаря за рецептата! И да вметна само, че аз я правя и със св.мас (но домашна) и става много нежна и мека. :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеНе се и съмнявам, Руми!
ИзтриванеБлагодаря и аз!
Поздрави от Северна Италия!
Извинявайте за може би глупавия въпрос, но никога не съм точила баница, та колко време долу горе е "втасването" и може ли да стане по-бързо във фурна на много ниски градуси?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Даа, множе, разбира се. Когато нямате време и желание да чакате втасване в случая , но и при всички останали тестени, след оформяне направо във фурната и първите 15 - 20 минути на около 60 гр., а после увеличавате постепено .
ИзтриванеВ момента я пека! Баницата е страхотна! Благодаря за вкусната рецепта :)
ОтговорИзтриванеЧудесно!
ИзтриванеАз също благодаря!