koleda

koleda

сряда, 5 февруари 2014 г.

Карамелизирани портокали




            Идеята за това великолепие ми подаде моя добра позната Живка Димитрова, живееща понастоящем във Верона/ Италия/,  която пък тя е научила от приятелка - италианка от юга-;).
            Ясно е, че се приготвя бързо и лесно, ето как:

            Необходими продукти:


  • 2 портокала био
  • 100 гр. захар
  • сока на половин портокал
  • 1 кафена чашка коняк или ром

            Начин на приготвяне: 

            Портокалите се измиват и обелват с белачката за картофи / само оранжевата част на кората/ и се кипват за минути във вряща вода. Отцеждат се и внимателно им се обелва останалата бяла част от кората. Нарязват се на шайби и се редят в подходящ , леко дълбок поднос. 
            Коричките се нарязват на ивички и в тенджерка се смесват със захарта, коняка и портокаловия сок. Вари се на слаб огън до момента, в който започне леко да се карамелизира. Отстранява се и с него се заливат парченцата портокал. 
            Слага се в хладилник до момента , в който ще се консумира. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар