koleda

koleda

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Хляб бриош / солен козунак/








                Необходими продукти:

  • 500 гр. бяло брашно / по възможност екстра или за козунаци на София Мел /
  • 20 гр. прясна мая
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 2 яйца и 1 жълтък за намазване 
  • 60 мл. олио
  • 1 пълна лъжица мед / при липса - захар/ 
  • 1 равна лъжица сол

               Начин на приготвяне: 

               Маята се разтваря с меда в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и се омесва гладко и меко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва, докато се удвои. 



               Готовото втасало тесто се оформя по желание / аз разделих на две части, които усуках на фитили , които след това оплетох/ и получения бриош се слага в тавичка, покрита с хартия за печене. 


                 Изчаква се да втаса , след което се маже с размит жълтък с капки мляко, вода или олио. Поръсва се по желание със семена. 

                Ако е добре втасал , се пече в загрята фурна на 190 - 200 гр., ако ли не - в незагрята първо на по - нисък градус / 170 - 180/ и към края на 190 градуса. 
                / Моят беше идеално втасал , но въпреки това го пеках на нисък градус в незагрята фурна и си мисля , че заради това се пукна и се разтвори от едната страна-;)./



2 коментара:

  1. Izvinete, no briosh ne e solen kozunak. Briosh e sladyk to4no kato kozunak, a da ne e I po-sladyk

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маминка, това го знаем всички и ако разгледате блога , ще срещнете няколко варианта на него. Бриош е точно козунак ; сладък продукт от втасващо тесто, замесено с яйца и масло. Тук обаче, става въпрос за негов солен вариант.

      Изтриване