koleda

koleda

четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Ризото с портокал и пармезан




            Необходими продукти:

  • 250 гр. ориз
  • 750 гр. гореща вода или бульон
  • 1 портокал био
  • 1 гл. лук 
  • 1 стрък розмарин 
  • половин чаша бяло вино
  • 3 супени лъжици настърган пармезан 
  • бучка масло
  • олио
  • сол 

             Начин на приготвяне: 

             Портокалът се измива. Кората му се настъргва / само оранжевата негорчива част/ и му се изстисква сока. 
             Лукът се задушава в равни части олио и масло заедно със стръкчето розмарин. 
             Прибавя се оризът, посолява се  и се бланшира за кратко. Угасява се с бялото вино. 
             Налива се водата и се оставя да ври на умерен огън , разбърквайки от време на време. 
             По средата на варенето се добавят портокаловите корички, а към края и портокаловият сок. 
             Веднага , след като се отстрани от котлона , се поръсва с настъргания пармезан. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар