Видях го при Креми / Кремена Русева/ и ми стана интересно , защото веднага долових , че ще е вкусотийка , а и преди всичко, заради комбинацията паста - ориз, която не допусках , че е възможна...За информация тя споменава също, че е рецепта от турската кухня. Еее, обра овациите в нашата българо - италианска къща -;)).
Ето я рецептата с леки модификации от моя страна:
Необходими продукти:
- 150 гр. фиде / Моето е много фино и готово начупено на дребно:
- 200 гр. ориз басмати / заради сходната форма с фидето, но при липсва - обикновен бял/
- 50 гр. масло
- пармезан за поръсване
- сол
Начин на приготвяне:
В подходящ голям тиган или ниска широка тенджера се загрява маслото.
Прибавя се фидето / начупва се, ако е дълго - на гнездо/ и се изпържва до карамелен цвят при непрекъснато разбъркване.
Добавя се оризът, посолява се и се бланшира за кратко .
Налива се чаша гореща вода и се вари, разбърквайки често.
Когато водата изври, се налива още една чаша и по същия начин след това още една / една и половина / , т.е. до готовност.
Котлонът се изключва и ястието се поръсва с настърган пармезан. Разбърква се.
Сервира се топло, като основно ястие или гарнитура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар