koleda

koleda

четвъртък, 22 май 2014 г.

Имамбаялдъ






                  Ясно е на всички, но аз все пак да си го отбележа, че иде реч за изключително апетитното зеленчуково ястие от турската кухня, което в превод означава " Имамът припадна" / случило му се от възхищение , когато го опитал за първи път-:))/.
               
                  Необходими продукти:

  • 4 патладжана
  • 2 червени чушки
  • 2 моркова
  • 5 - 6 домата
  • 1 глава лук
  • 3 - 4 скилидки чесън
  • връзка магданоз
  • зехтин 

                 Патладжаните се нарязват на две по дължина и с лъжица се издълбават от вътрешността. 
                 В широк тиган се задушават на едно в зехтин нарязаните на дребно лук, чесън, моркови и чушки.  Добавя се меката част на патладжана, нарязана също на дребно и отцедената, понеже през това време ще си е пуснала сока. Когато омекне , се прибавят и нарязаните на кубчета домати, два от които се нарязват на филийки и се заделят. Посолява се, налива се чаша вода и се доготвя , докато остане на мазнина. Отделя се от котлона и се поръсва с нарязяния на дребно магданоз.
                 Ако през това време издълбаните патладжани са пуснали все пак горчив сок, се измиват и подсушават, след което се пълнят със зеленчуковата смес и се редят в тавичка, в която се налива една чаша и половина вода и малко зехтин и се пекат на 200 гр. / ако е нужно при печенето се долива още водичка/. Малко преди да бъдат готови се покриват с доматените филийки и се доопичат. 

2 коментара:

  1. Много вкусни рецепти има тук! :) Най-много ме впечатлиха тестените предложения!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светлана!
      Да, тестените са ми слабост:).
      Поздрави и от мен!
      Весело лято!

      Изтриване