Ясно е на всички, но аз все пак да си го отбележа, че иде реч за изключително апетитното зеленчуково ястие от турската кухня, което в превод означава " Имамът припадна" / случило му се от възхищение , когато го опитал за първи път-:))/.
Необходими продукти:
- 4 патладжана
- 2 червени чушки
- 2 моркова
- 5 - 6 домата
- 1 глава лук
- 3 - 4 скилидки чесън
- връзка магданоз
- зехтин
Патладжаните се нарязват на две по дължина и с лъжица се издълбават от вътрешността.
В широк тиган се задушават на едно в зехтин нарязаните на дребно лук, чесън, моркови и чушки. Добавя се меката част на патладжана, нарязана също на дребно и отцедената, понеже през това време ще си е пуснала сока. Когато омекне , се прибавят и нарязаните на кубчета домати, два от които се нарязват на филийки и се заделят. Посолява се, налива се чаша вода и се доготвя , докато остане на мазнина. Отделя се от котлона и се поръсва с нарязяния на дребно магданоз.
Ако през това време издълбаните патладжани са пуснали все пак горчив сок, се измиват и подсушават, след което се пълнят със зеленчуковата смес и се редят в тавичка, в която се налива една чаша и половина вода и малко зехтин и се пекат на 200 гр. / ако е нужно при печенето се долива още водичка/. Малко преди да бъдат готови се покриват с доматените филийки и се доопичат.
Ако през това време издълбаните патладжани са пуснали все пак горчив сок, се измиват и подсушават, след което се пълнят със зеленчуковата смес и се редят в тавичка, в която се налива една чаша и половина вода и малко зехтин и се пекат на 200 гр. / ако е нужно при печенето се долива още водичка/. Малко преди да бъдат готови се покриват с доматените филийки и се доопичат.
Много вкусни рецепти има тук! :) Най-много ме впечатлиха тестените предложения!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светлана!
ИзтриванеДа, тестените са ми слабост:).
Поздрави и от мен!
Весело лято!