Тя е семпло, средиземноморско ястие от къса паста / обикновено макарони/, щедро количество пържен патладжан, доматен сос, босилек и солена рикота, по произход от Катания / остров Сицилия/. Изглежда, че носи това име , откакто драматургът Нино Мартолио опитвайки я за първи път, възкликва метафорно : " Тя е Норма!" /E' una Norma!"/ , базирайки се именно на операта " Норма" - великото произведение на Винченцо Белини :)...
Необходими продукти:
- 250 гр. къса паста / ригатони в случая/
- 1 голям патладжан
- 300 гр. консерва пасирани или нарязани на дребно домати
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- стръкчета пресен босилек
- отлежала солена рикота, която спокойно може да бъде заменена с бяло саламурено сирене или дори моцарела
- зехтин
Начин на приготвяне:
Патладжанът се нарязва по дължина, на шайби или на кубчета / според предпочитанията/. Посолява се и се оставя да се отцеди от горчивината / сортовете, които купувам са все сладки и пропускам тази стъпка/ , след което се измива и подсушава. Пържи се в сгорещен зехтин и се вади върху кухненска хартия да се отцеди от излишната мазнина.
Пастата се сварява по указания на опаковката / при всички случай " ал денте"/ и се отцежда.
През това време в отделен съд нарязаните на дребно лук и чесън се задушават в малко зехтин. Добавят се доматите с щипка захар и стръкчетата босилек. Посолява се и се изварява.
Накрая всичко се обърква - пастата, соса и патладжана.Пастата се сварява по указания на опаковката / при всички случай " ал денте"/ и се отцежда.
През това време в отделен съд нарязаните на дребно лук и чесън се задушават в малко зехтин. Добавят се доматите с щипка захар и стръкчетата босилек. Посолява се и се изварява.
При сервирането се поръсва с настърганата рикота.
Няма коментари:
Публикуване на коментар