Необходими продукти за блата:
- 4 яйца
- 150 гр. захар
- 70 гр. брашно
- 40 гр. горчиво какао
- 1 пакетче ванилия
- половин пакетче баакпулвер
За крема:
- 250 гр. маскарпоне
- 150 гр. сладкарска сметана
- 50 гр. пудра захар
- може да се добави и аромат някакъв - лъжица - две сварено кафе, ликьор..., но аз в случая не сложих нищо
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване и гъст, обемен крем / 10 мин./. Добавят се останалите продукти / брашното и какаото пресяти / и се обърква добре. Получената смес се прехвърля в тава / моята е 35 * 25/ , покрита с хартия за печене
и се изпича в загрята фурна на 160 гр. за около 15 минути. Готовият блат се прехвърля върху плод и веднага се поръсва равномерно с кристална захар и се покрива с кухненски найлон / захарта е нужна, за да не залепне блатът за найлона/.
Завива се на руло , като едновременно с това се отлепя от хартията , върху която е печен. Така се оставя да изстине.
и се изпича в загрята фурна на 160 гр. за около 15 минути. Готовият блат се прехвърля върху плод и веднага се поръсва равномерно с кристална захар и се покрива с кухненски найлон / захарта е нужна, за да не залепне блатът за найлона/.
Завива се на руло , като едновременно с това се отлепя от хартията , върху която е печен. Така се оставя да изстине.
При този крем правилото е , че отделно се разбиват маскарпонето със захарта и в друг съд сметаната. После се обединяват и се обърква с помоща на шпатула с внимателни движения отдолу нагоре . То е за да се постигне максимална пухкавост и обемност на крема. За по - практично обаче , този път, както и най - често, разбих с миксера на едно всичко до хубав твърд крем. Резултатът като цяло е все този, дори така кремът става още по - гъст , както всъщност ми харесва повече и какъвто в случая е по - важно да бъде. Готов се прибира в хладилник за около час.
Когато блатът е добре изстинал , се развива внимателно и се покрива с крема. Все внимателно се завива на руло.
Декорира се по желание / в случая - поръсено с горчиво какао и покрито с разтопен натурален шоколад/ и се оставя в хладилник за около три часа, преди да се разреже.
Изглежда много вкусно! Грабвам си едно парченце! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Габриела!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Направих го - много е вкусно и свежо! Само че се напука като го навивах - как да го избегна следващия път?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Съни!
ОтговорИзтриванеАз съм възприела този начин да го навивам, който съм споделила и никога не ми се напуква. Можеш да опиташ и по другия, по - популярн - да го обърнеш върху влажна кърпа :).