И така, пандишпанът - отново без набухвател, т.е. все по тази рецепта, само че тук намалих малко количесвата :
- 5 яйца
- 160 гр. захар
- 80 гр. брашно
- 80 гр. натурално нишесте
- ванилия все за аромат
- при липса на опит и за по - малко стрес при приготвянето, може да се добави пакетче баакпулвер , пресят с брашното
Лимоновият крем е всъщност английският десерт Lemon curd.Ползван за пълнеж на торти, сладкиши въобще, но най - вече за намазване на филийка тостерен хляб или традиционното скуни на закуска :). / Понеже го приготвям за първи път и нищо, че рецептата му е универсална, освен че днес открих кой е моят крем // Просто няма нещо така прекрасно , като този крем! //, ползвах пропорциийте на продуктите на този блог , а именно :
- 3 лимона
- 3 яйца
- 200 гр. захар
- 100 гр. масло
- 30 гр. натурално нишесте
Маслото се разтопява на водна баня. Лимоните се изцеждат, а кората им се настъргва. В касерола се смесват яйцата и захарта. Нишестето се разтваря в лимоновия сок и се добавя към яйцата. Прибавят се настърганата кора и разтопеното масло. Слага се на котлона на водна баня при непрекъснато разбъркване , докато се сгъсти, но без да завира, след което се отстранява и се охлажда.
За сиропа :
- 180 мл вода
- 80 гр. захар
- около 20 мл ликьор от лимони / Limoncello /
Водата със захарта се слага на котлона и като заври се отстранява. Изчаква се да се охлади и се прибавя ликьорът.
Още :
- 200 гр. прясна течна животинска неподсладена сметана / при липса обикновена сладкарска/
- 100 гр. пудра захар
- пресни горски плодове / малини и боровинки в случая /
- начупени лешници
Плодовете се покриват с желатин, с случая от готов микс за желиране на торти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар