Изключително популярно северно - италианско основно ястие, много характерно и за областта, в която живея - Трентино - Южен Тирол. Тук дори най - често приготвяно с местното червено вино " Teroldego" :).
Необходими продукти:
- 250 гр. ориз
- 300 гр. радикио
- 200 гр. нарязан на кубчета бекон
- 1 малка глава лук
- 100 мл.червено вино / или бяло, както е при мен в случая :) /
- зехтин
- 750 мл. гореща вода или бульон
- настърган пармезан
Беконът и лукът, нарязан на дребно, се задушават в зехтин. Добавя се и радикиото, също нарязано на тънко и когато си намали обема и почти му изври течността, се прибавя и оризът. Посолява се и се бланшира за кратко. Редуцира се с виното и когато то изкипи, се налива горещата вода или бульонът. Готви се на умерен огън до готовност, като често се разбърква. Отстранява се от котлона и се поръсва с настърган пармезан. Обърква се и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар