koleda

koleda

петък, 9 януари 2015 г.

Картофен огретен по савоярдски





           По савоярдски / херцогство Савой -  древно управление, намиращо се на територията на  провинция Пиамонт, Северна Италия/ е всъщност огретенът, който си знаем, но без яйца и с отлежало разтегливо сирене,  вместо бяло саламурено.
           Рецептата - видяна за първи път в популярно италианско предаване.

           Необходими продукти:

  • 1 кг. картофи
  • 200 гр. сирене Фонтина в случая / или Грюйер, български кашкавал.../ 
  • 80 гр. масло
  • 250 мл прясно мляко 

           Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода, само докато омекнат леко, след което се нарязват на сравнително тънки шайби. Редят се в тава, намазана леко със зехтин. Поръсват се със сиренето, нарязано на кубчета и маслото на парчета. Поливат се с прясното мляко и се запичат до готовност. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар