Необходими продукти:
- около 1 кг. свинско филе
- 2 портокала био
- 1 - 2 глави лук
- 1 - 2 скилидки чесън
- 1 стъбло целина
- 1 - 2 моркова
- 1 чаена чаша бяло вино
- зехтин
- 2 - 3 супени лъжици бял оцет
- черен пипер, розмарин, риган...
Месото се измива, подсушава и овалва в оцета, след което се овкусява с подправки, сол и зехтин и се слага да престои в хладилник дори и една нощ.
В тенджера с диаметър малко по - голям от парчето месо се задушават нарязаните на дребно лук, чесън, моркови и целина, докато омекнат.
Прибавя се филето и се изпържва за кратко от всички страни.
Редуцира се с вино и като поизкипи се налива гореща вода или бульон колкото да покрие и се готви на много слаб огън под капак около 1 и половина, добавяйки още вода.
Готово месото се изкарва от тенджерата и се покрива, за да се запази топло.
Сосът се пасира и и мусе прибавят сока на двата портокала и настърганата кора на единия.
Завира се за много кратко, само докато отново се сгъсти.
Сервира се веднага , като месото се полива с получения портокалов топъл крем - сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар