koleda

koleda

четвъртък, 10 април 2014 г.

Пролетна фокача с тиквички





               Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 300 мл. топла вода
  • 12 гр. прясна мая
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 равна супена лъжица сол
  • 1 - 2 тиквички
               Начин на приготвяне: 

               Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изчаква за кратко да се активира.        Прибавят се останалите продукти и се замесва много меко, лепкаво тесто, което се оформя на топка, покрива и се оставя да втасва, докато се удвои.


             Втасало се прехвърля в тава, намазана с олио или покрита с хартия за печене и с пръсти намазани със зехтин  се притиска и внимателно се разтегля.


             Тиквичката се нарязва на много тънки шайби, които се разпределят върху фокачата.


              Посолява се малко, полива се нежно с зехтин и се пече в загрята фурна на 190 - 200 гр. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар