koleda

koleda

вторник, 29 април 2014 г.

Шоколадов сладкиш " Капрезе"








               Този семпъл сладкиш, но пък истинско шоколадово изкушение е по произход от остров " Капри " - област Кампания /Южна Италия/ . По думите на местните там е най - обичаният  и популярен италиански шоколадов сладкиш, но ако попитате северняците, по - голямата част от тях, за да не напиша и всички/ екстремно на север/, дори няма и да са и чували за него-;))). E, вторите определено са пропуснали много, най - вече заради неустоимата тук, фатална комбинация между шоколад и бадеми. Другото му голямо предимство е, че е десерт без брашно.
              Рецептата е универсална , с много малки различия в пропорциите на съставките.

              Необходими продукти:

  • 300 гр. белени бадеми
  • 300 гр. натурален шоколад 
  • 250 гр. масло на стайна температура
  • 200 гр. захар
  • 5 яйца
  • пудра захар за поръсване

              Начин на приготвяне:


            Бадемите се запичат леко и се смилат или начупват на едро.  Маслото, нарязано на парчета и захарта се разбиват в домашния робот или с миксера, както направих аз. Жълтъците се отделят от белтъците и постепено се прибавят. Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда, бъркайки с лъжица. Добавя се към сместа и с него се доразбива до гладко. Прибавят се бадемите и с тях се разбърква с добре с дървена лъжица. Белтъците се разбиват на пухкав сняг и се изсипват при шоколадовата смес. Все с дървената лъжица се обърква много внимателно с движения отдолу нагоре. Прехвърля се във форма / моята е с диаметър 26 см/ , покритата с хартия за печене и се пече около 1 час в предварително загрята фурна на 180 гр.. 



           Готов сладкишът се поръсва с пудра захар. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар