koleda

koleda

понеделник, 11 май 2015 г.

Студен какаов пай на трохи с рикота и круши



         




                   Необходими продукти за форма с диаметър от 26 см. :

  • 400 гр. меки бисквити
  • 200 гр. разтопено масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 3 - 4 пълни супени лъжици горчиво какао
  • 500 гр. рикота
  • 150 мл. прясна течна животинска сметана / при липса - обикновена сладкарска /
  • 100 гр. пудра захар 
  • 3 - 4 бр. круши
                  Крушите се обелват, нарязват на кубчета и в касерола се слагат да заврят с една супена лъжица захар, бучка масло и сока на половин лимон. В момента, в който започнат да омекват,  се отстраняват и охлаждат. 
                  Рикотата се обърква с пудрата захар и към нея се добавя разбитата сметана. Разбърква се внимателно и към получения крем се прибавят охладените круши. 
                  Бисквитите се смилат в блендера и в купа се смесват с разтопеното масло, какаото и меда. Обърква се до гладко и почти 2 / 3 от сместа се изсипва на дъното на формата, покрита с хартия за печене. Заглажда се, като леко се повдига към стените. Върху получения блат се разпределя кремът и отгоре се поръсва равномерно с останалите бисквитени трохи.
                 Охлажда се добре, преди да се разреже. 
  

1 коментар:

  1. Това е една много, много добра рецепта. Приготвих десерта у дома, изглеждаше точно по този начин и беше наистина вкусно. Непременно ще повторя :)

    ОтговорИзтриване